Manisa’nın 700 nüfuslu Osmancalı Köyü, Galatasaray Dergisi’nin bu ayki sayısında geniş yer buldu.
Nostaljik gazete manşetleri, kahve fincanları, su bardakları, posterler… Aklınıza ne gelirse gelsin her şey sarı-kırmızı. Çünkü Manisa Merkez’e bağlı Osmancalı Köyü’nde başka renge izin yok. Deniz Gülen yazdı, Ali Kemertaş görüntüledi…
Manisa Merkez’e bağlı Osmancalı Köyü... 700 nüfuslu şirin bir köy. Ama şimdi dikkat. Nüfusun neredeyse tamamı Galatasaray sevdalısı. Sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişi farklı takımdan.
Köyün en özel mekanı Sadrettin Turan ve iki oğlunun işlettiği Galatasaraylı Kıraathanesi. Bir başka deyişle Galatasaray Müzesi. 20 Nisan 1990 Salı günü kurulmuş bu müze. Aradan geçen 26 yıl boyunca Sadrettin bey, çeşitli sahafları, fuarları gezerek eşinden, dostundan yardım almış ve sonunda muazzam bir arşiv oluşturmuş. İçeriyi gezdiğinizde ne kadar zor iş olduğunu anlıyorsunuz. Öyle ki, birçoklarının hatırlamakta bile zorlanacağı gazete manşetleri süslüyor duvarları. Hem de özel çerçevelerle. Sadece bu kadar da değil, televizyondan tutun da, sandalyelere kadar her şey sarı-kırmızı.
Buraya farklı bir rengin girmesi mümkün değil. Çay içmek isteyenler, az sayıda Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı da dahil, 4 yıldızlı bardakları kullanmak zorunda. Sadrettin Bey için durmak yok. Müzeyi büyütmeye devam ediyor. Her yeni haber, hemen duvardaki yerini alıyor. Ezeli rakibe de özel bir yer ayrılmış. Fenerbahçe’yle ilgili manidar gazete manşetleri de duvarda yerini alıyor.
Kıraathaneye herkes girebiliyor. Ama çok basit üç kuralı yerine getirmek kaydıyla. Ne mi bukurallar? Bir, Galatasaray’ı eleştirmek yasak. İki, Fenerbahçe formasıyla girmek yasak. Üç, her ne konuda olursa olsun, Fenerbahçe’ye övgü dolu sözler söylemek yasak. Bu üç kurala uyan herkese kapı sonuna kadar açık.
FENERBAHÇE YENİLDİĞİNDE ÇAYLAR BEDAVA Özellikle Galatasaray’ın derbi maçlarına olan ilginin çok yoğun olduğunu söylüyor Sadrettin Bey. “Maçlarda Fenerbahçeli ve Beşiktaşlılarla arada tatlı tartışmalar da oluyor” diyor ve ekliyor: “Fenerbahçe her yenildiğinde herkese bedava çay dağıtılır.” Köy, Türkiye’nin pek çok yerinde biliniyor. Yolu Manisa’dan geçenler, özellikle Galatsaraylılar, burayı ziyaret etmeden geçmiyor. Eğer sizin de bir gün yolunuz buraya düşerse gidip mutlaka çay için.