Galatasaray'da "TARİHİ" bir dönemeç; UEFA...

UEFA ile yapılacak kritik FFP toplantısının ardından Galatasaray'ın 'transfer kısıtlaması' cezası alması beklenirken, sarı-kırmızılı kulübü bu cezanın ardından oldukça ciddi bir süreç bekliyor! Galatasaray'ın alacağı cezanın ardından nasıl bir yol haritası izlenecek? Hangi oyuncular elden çıkarılacak? Bonservis harcaması yerine kiralık oyuncular mı ön plana çıkacak?

- WEBASLAN ÖZEL - Galatasaray, 9 Mart Cuma günü UEFA ile kritik bir toplantı yapacak ve sarı-kırmızılı kulübün önündeki birkaç yıl boyunca izleyeceği politikalar belli olacak. Daha önce UEFA'dan bir kez men cezası alan Galatasaray'a, yeni bir men cezası gelmesi beklenmiyor. UEFA, bu kez sarı-kırmızılı kulübe 'transfer kısıtlaması' getirebilir...

UEFA'nın daha önce Fenerbahçe ve Beşiktaş için de uyguladığı cezayı Galatasaray'a vermesi halinde, sarı-kırmızılı takımın o dönemler içerisindeki transfer politikası da şekillenmiş olacak.

GALATASARAY, BU SÜREÇTE NELER YAŞADI?

Galatasaray, ilk olarak 2016 yılında UEFA'nın FFP kriterlerine takılmıştı. UEFA, sarı-kırmızılı kulübe finansal fair play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıl men cezası vermişti.

UEFA'dan aldığı cezanın ardından Galatasaray, yatığı anlaşma gereği 65 milyon euroluk bir harcama limiti ile karşı karşıya kalmıştı. Dönemin başkanı Dursun Özbek bu konuyla ilgili ''Bizim bu sezon 65 milyon euro limitimiz vardı, onun içinde kalıyoruz. Önümüzdeki dönem de finansal durumu ortaya koyduğumuz zaman, yol haritası yapılacak. Benim amacım da G.Saray'ın yol haritasını yapmak, bu anlamda çok olumlu görüşmeler oldu'' ifadelerini kullanmıştı.


UEFA'DAN 'TRANSFER KISITLAMASI' GELİRSE NE OLACAK?

9 Mart Cuma günü yapılacak kritik toplantı sonrasında UEFA'nın 'transfer kısıtlaması' getirmesi halinde Galatasaray anlaşılan süreçte kazandığı bonservis gelirinden daha fazla bonservis bedeli harcaması yapamayacak. Bu durumda Galatasaray, transfer yapabilmek için elinde bulundurduğu ve kadroda düşünülmeyen oyuncuları satma yolunu tercih edecek.

UEFA, 2015 yılında Beşiktaş'a da benzer bir ceza vermiş ve siyah-beyazlı ekip transfer dönemlerinde başa baş kriterine uymak durumunda kalmıştı.

AVRUPA KUPASI GELİRLERİNE TEDBİR DE KONABİLİR

UEFA, Beşiktaş'a verdiği cezada olduğu gibi Galatasaray'ın UEFA gelirlerine tedbir koyma yolunu da seçebilir. Bu durumda Galatasaray Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde ederse, kazanacağı rakamlara UEFA'nın belirlediği şekilde tedbir konabilir. UEFA, kulübün finansal gelişimine göre bu tedbiri ilerleyen sezonlarda kaldırabiliyor.

GALATASARAY KİMLERİ KADRODAN ÇIKARABİLİR?

Galatasaray'ın 'transfer kısıtlaması' halinde ilk akla gelen, hangi oyuncuların gözden çıkarılacağı sorusu olacak. Sarı-kırmızılı takım sezon başında bunun tedbirlerini almaya başlamış, önce Bruma'yı, devre arasında da Badou Ndiaye'yi bonservis bedeliyle satmıştı.

UEFA'dan kısıtlama gelmesi halinde ise Galatasaray'ın sezon sonunda elinden çıkarabileecği çok fazla oyuncusu bulunmuyor. Yasin, Donk, Koray, Carraso, Lato, Hakan Balta ve Eray'ın sözleşmeleri sona eriyor. Bu isimler dışında Tarık Çamdal'ın bonservisiyle satılmasına kesin özüyle bakılıyor.

Fatih Terim'in ana kadroda kullandığı Maicon, Muslera, Garry Rodrigues, Sofiane Feghouli, Bafetimbi Gomis, Belhanda gibi isimlerin satılma ihtimali ise oldukça düşük görünüyor.

ÖNE ÇIKANLAR, RODRIGUES, SİNAN, MUSLERA

Sarı-kırmızılı yönetimin ancak çok yüksek bir bonservis bedeli verilmesi halinde, Fatih Terim'in ana kadrosunu oluşturan isimleri elden çıkarması bekleniyor. Böyle bir durumda da sezon başında Benfica'nın ilgilendiği Sinan Gümüş, Ada'dan talipleri olan Garry Rodrigues, bu sezon inişli çıkışı bir performans sergilese de Avrupa'nın radarında olan Muslera, Galatasaray'a ciddi bonservis geliri getirecek isimler arasında yer alıyor.

ALTERNATİF STRATEJİ ''KİRALAMA'' OLACAK

Bonservis harcaması yapabilmesi için, oyuncu satmak zorunda olacak Galatasaray bu nedenle transfer politikasını 'kiralama' üzerine de kurabilir. Galatasaray'da şu anda Jason Denayer ve Yuto Nagatomo kiralık olarak forma giyerken, gelecek sezon kiralık oyuncu sayısının artabileceği görünüyor.

Galatasaray, bütçede sıkıntı yaşamamak için bonservis bedeli elinde olan oyuncuları yönelmeyi de tercih edebilir.

DAHA ÖNCE HANGİ TAKIM, NASIL CEZALAR ALDI?

UEFA, daha önce de FFP nedeniyle Avrupa'nın bazı takımlarına ciddi para cezaları vermişti. İşte bunlardan bazıları...

Inter: İtalya Serie A'nın dev kulübü Inter, UEFA'dan toplam 20 milyon avruluk bir ceza aldı. Bunun 6 milyonunu hemen ödeyecek olan kulüp kalan bölümü UEFA ile yaptığı uyumluluk anlaşmasına uymaması durumunda ödemeyi kabul etti. Ayrıca Inter'ın Avrupa kupalarında kadrosunda bulundurabileceği futbolcu sayısı da 25'ten 21'e düşürüldü.

Roma: İtalya'nın bir diğer köklü kulübü Roma, Finansal Fair Play kapsamında toplam 6 milyon avroluk cezaya çarptırıldı. Roma bu cezanın 2 milyonunu ödeyecek. Kalan bölüm uyum koşullarının iptalinde ödenecek. Roma'nın Avrupa kupalarındaki kadrosuna yazabileceği oyuncu sayısı da 25'ten 22'ye indirildi.

Krasnodar: Toplam 4 milyon avro cezanın 1 milyonunu ödeyecek olan Rus ekibi uyum kriterlerini ihlal ederse tüm cezayı ödemeyi kabul etti. Krasnodar'ın Avrupa kupalarındaki oyuncu sayısı da 22'ye indi

Sporting Lizbon: Portekiz ekibine 2 milyon avro ceza geldi. Ancak bu ceza belirlenen kriterlere uyulmaması durumunda ödenecek. Sporting'in de Avrupa kupalarında kadrosunda bulundurabileceği oyuncu sayısı 22'ye indirildi.

Fotoğrafa bir yorum bırak😉 pic.twitter.com/WYy5VZ6JW5

— Webaslan.com (@webaslan) 8 Mart 2018

Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları