Güntekin Onay: 'Herkesi yenebiliriz'

Güntekin Onay, D Grubu’ndaki Milliler’in EURO 2016 şansını değerlendirdi.

Vatan Gazetesi yazarlarından Güntekin Onay, D Grubu’ndaki Milliler’in EURO 2016 şansını değerlendirdi...

İŞTE GÜNTEKİN ONAY'IN SÖZLERİ...

Gol bulma konusunda geçmişteki problemlerini tamamen rafa kaldıran Türkiye, güçlü, organize bir takım savunması oluşturabilirse turnuvada mücadele edecek her takımı yenebilecek potansiyele sahip.

FELAKET başladığı elemelerin ilk 5 maçında hayal kırıklığı yaratan Türkiye grup elemelerinin 2. yarısında 5 maçta topladığı 13 puanla büyük bir çıkış yakaladı. Bu özgüven ve oyun kalitesini hazırlık maçlarına da taşımayı başardı. Selçuk İnan, Arda Turan, Hakan Çalhanoğlu gibi isimlerle, takıma yeni monte olan Oğuzhan, Cenk, Volkan Şen gibi oyuncuların frekansı da tutunca Türk Milli Takımı daha da yukarıya çıktı. Stoper bölgesinde bir devamlılık sağlayamasa da Türkiye kolay kolay yenilmeyen bir ekip haline geldi. Kalede güven veren Volkan Babacan performansı, orta sahadaki oyuncuların hatta kanat beklerinin teknik kalitesinin yüksek olması Türk Milli Takımı’nın en güçlü tarafları.

TAKIMIN önemli oyuncularından Caner Erkin’in kendi kulübünde son 2.5 ayda oynamaması, Mehmet Topal’ın orjin olarak bir stoper olmaması, santrfor Burak Yılmaz’ın ocak ayından beri sadece 2 resmi karşılaşmada forma giymesi, Arda Turan ve Ozan Tufan gibi ilk 11’de oynayan oyuncuların kendi kulüplerinde yedek kalması Türk Milli Takımı için en ciddi soru işaretleri.

HERKESİN SORUNU VAR

GOL bulmak konusunda geçmişteki sorunlarını tamamen rafa kaldıran Türkiye, güçlü, organize bir takım savunması oluşturabilirse turnuvada herkesi yenebile-cek bir potansiyele sahip. Nitekim hazırlık maçlarında da gördük ki en iddialı ulusal takımların bile saha içinde ciddi sorunları var.

Bu açıdan bakınca Türkiye, son 1 yılda yakaladığı formla turnuvada EURO 2008’de yakaladığı başarıyı tekrarlayabilir.

Tartışmasız favori İspanya

GRUBUMUZUN tartışmasız favorisi son 2 Avrupa Şampiyonası şampiyonu İspanya. Ancak son dönemde güçlü kadroya rağmen kalitesinin altında futbol oynayan bir İspanya olduğu aşikar. Diego Costa ve Torres yerine gol umudu olarak İspanya’da Aduriz, Morata ve Nolito gibi yeni isimler var. En büyük farklılık burada. Pique, Ramos, Iniesta, Busquets, Alba ve hatta David Silva İspanya’nın Dünya ve Avrupa şampiyonu kadrodan bu turnuvaya taşınan isimler. Zaten takımı güçlü kulanlar da onlar.

Son Gürcistan maçındaki şok yenilgi İspanyolları şaşırtsa da sonuçtan çok topa sahip olmasına rağmen üretkenlik sıkıntısı çeken bir İspanya olduğu gerçeği var. İspanya’nın takım halindeki motivasyonu ve enerjisi kalitesinden ziyade merak uyandıran taraf. Turnuvanın 3 büyük favorisinden biri olan İspanyollar ritmlerini bulurlarsa finale kadar gidebilir.


Hırvatlar bize benziyor

HIRVATİSTAN diyince ilk akla gelen Modric ve Rakitic. Real Madrid ve Barcelona orta sahasında banko oynayan 2 yıldızı Hırvatlar için çok şey ifade ediyor ama her şey değil. Sağ bek ve kaptan Srna, orta alandaki Kovacic, Perisic ve Brozovic gibi isimlerin dışında santrforlar Mandzukic ile Kalinic de çok kaliteli isimler. Hırvatlar’ın Türkiye ile benzer tarafları var.

Orta sahaları güçlü, savunmaları soru işareti. Özellikle sol bekte ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Stoper oynayan Corluka, bekten devşirme.

Hırvatlar’ın bir diğer sorunu da teknik direktör Ante Cacic’in tecrübeli bir hoca olmaması. Kritik anlarda doğru kararlar verebilecek uluslararası deneyimi sahip değil. Zaten Hırvatistan’da da tartışılan bir isim.

Hırvatlarla ilgili bir başka ilginç nokta ise isim olarak ürkütücü gözüken Mandzukic’in elemelerde Hırvatistan’ın attığı 20 golün sadece 1’inde imzası olması. Takımla Mandzukic arasında bir uyumsuzluk var gibi.

Rosicky daha bitmemiş

ÇEK Cumhuriyeti grubumuzun lideri olarak direkt Fransa vizesi aldı, bu yüzden saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Teknik direktörleri Vrba iyi bir taktisyen ve kadro kalitesinin üzerinde işler yapıyorlar.

RosIcky’nin hâlâ en önemli yıldız olduğu bir takımdan bahsediyoruz. Ama Rusya ile oynanan son hazırlık maçında gördük ki Rosicky bitmemiş. O maçta harika bir gol attı. Kaderabek, Gebre Selassie hücuma katılan 2 bek oyuncusu. Orta alanda Darida takımın en önemli isimlerinden biri. 2 emektar Rosicky ve Plasil’in performansları kaleci Cech’le birlikte Çek Cumhuriyeti’nin kaderini belirleyecek. Ekolü olan, tarihinde Avrupa şampiyonluğu bulunan ve bizim gruptan lider çıkan bir takımdan bahsediyoruz.

Çekler, Türkiye’de algılandığı gibi çantada keklik bir takım hiç değil.

Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları