Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Manchester United, sistemine bağlı ve kanatları etkili kullanan bir takım olarak göze çarpıyor.
Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda bugün Manchester United'la Galatasaray saat 21.45'te karşılaşacaklar. Galatasaray'ın rakibi dünyanın en iyilerinden biri...
Manchester United'ın iyi oynayıp oynamadığını anlamak için küçük ipuçları var. Bu ipuçlarını sizler için derledik;
1. 1986'dan beri aynı sistem
Sir Alex Ferguson 1986'dan beri Manchester United'ın başında ve İngiliz futbol tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı menajeri. Onun sistemi karmaşık değildir, belirli kalıplara dayanır. Fakat, Sir Alex takımını basit hücum setleri ve alan paylaşımları konusunda mükemmelleştirmiştir. Sisteme göre oyuncular alınır ya da belirli yetenek düzeyinin üzerindeki oyuncular bu sisteme adapte edilir. Yani, Evra gözünü kapattığı zaman bile topu nereye atacağını bilebilir.
2. Alan paylaşımı
Manchester United'ın oyunu rakip sahaya yıkıp, artık ezberlenmiş hücum setlerini başarılı sonuç alana kadar tekrar tekrar deneyebilmesinin altında etkili alan paylaşımı yatıyor. Galatasaray'ın savunmadan hücuma çıkarken net bir planı olmazsa büyük sıkıntı yaşar. Çünkü, rastgele çıktıkları her topu rahatlıkla geri alıp, tekrar hücum edecek bir takım olacak.
Savunma orta saha çizgisinin önünde oluyor ve mükemmel şekilde top kesiyorlar. Vidic ve Ferdinand burada oyuncuların arkasını toplarken, hücuma da aktif katılım sağlayabiliyor. Vidic ve Ferdinand'ın hemen önünde sarkık olarak Carrick oynuyor. Savunma görevlerinin yanısıra Carrick, hücuma efektif bir şekilde çıkması gereken topların dağılımını sağlıyor.
3. Kanatlar ve duran toplar
Manchester United'ın ana hücum planı kanatlar. 98/99 yılındaki mucizevi Bayern Münih finaline gelmeden önce, kanatlarda Beckham & Giggs, forvette Yorke & Cole ikilisi Avrupa'nın en geçerli hücum hattıydı. Bugüne bakacak olursak, o güne göre değişen tek şey oyuncuların isimleri. Bu sefer Nani & Valencia kanatlarda, van Persie & Cleverley forvette olacak ama sistem değişmeyecek, hiç değişmedi.
Duran toplar United'ın hücum planlarında önemli yer tutuyor. Galatasaray alan savunması oynuyor geçen sezondan beri ama bu sezon sorun yaşandığı muhakkak. Galatasaray, Antalyaspor hariç ligde oynadığı her maçta duran top golü yedi. Fatih Terim'in maç sonu "ucuz ve basit goller yiyerek kaybettik" dememesi için oyuncuların duran toplarda extra dikkatli olmaları gerekiyor.
4. Tom Cleverley veya Shinji Kagawa
Oynayacak oyuncu değişebilir ama oynayacağı rolün United hücumları için önemi değişmez. Sağlıklı olsaydı bu rolü Rooney oynayacaktı. Manchester United, sahanın her bölümünde farklı oyun kuruculara, farklı merkezlere bağlı bir takım. Savunmada Carrick, orta sahada Scholes ve bugün ileride Cleverley ya da Kagawa.
Rooney'nin yokluğunda İngiltere milli takımında da Cleverley'i, tıpkı Rooney gibi "sahte 9" oynattılar. Cleverley, Kagawa ya da Rooney. Bu oyuncuların en önemli özellikleri dar alanda çok etkili olmaları. Yani, bu oyunculara alanı daraltmak çözüm değil, topu aldırmamak çözüm. Eğer, Galatasaray Cleverley'e top aldırmamayı başarırsa United hücumlarını önemli ölçüde sekteye uğratacaktır. Zira, United'ın kanatlara giden yolu Cleverley üzerinden geçecek.
5. Agresiflik
Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde Basel'e, Avrupa Ligi'nde Athletic'e elenmiş bir takım olarak United'ın 2 sezon üstüste başarısızlık yaşamak gibi bir kredisi yok. Sir Alex Ferguson olsanız dahi takım sahiplerine böyle bir başarısızlıkla gidemezsiniz. United, bu yüzden işi sıkı tutup ilk maçtan başlayarak bir an önce 10 puan barajını aşmak isteyecektir.
Galatasaray'ın ilk dakikalarda ne olursa olsun gol yememesi gerekiyor. United, golü atarsa kendi alanına çekilip öldürücü kontralarla gelecektir. Bu kontralarla uğraşmak yerine, gol yemeyip rakibin iyice agresifleşmesini ve sakinliğini kaybedip, ezberledikleri sistem dışına çıkmalarını sağlayıp avantajı elimize geçirmeliyiz.