Afrika futbolunun en önemli teknik direktörlerinden biri olarak kabul edilen Türk çalıştırıcı Muhsin Ertuğral, Didier Drogba ve Afrika futbolu hakkında bir röportaj verdi.
Türkiye'de Afrika futbolu deyince akla gelen ilk isim olan Muhsin Ertuğral, yıllardır Kara Kıta'da başarılı bir şekilde teknik direktörlük yapıyor. Kariyerinde Kaizer Chiefs, Santos, Club Africain, Ismaily, Ajax Cape Town, Golden Arrows gibi Afrika takımları bulunan Ertuğral ile Milliyet Gazetesi'ne, Drogba konusunda bir röportaj yaptı.
"ÇOK ÖNEMLİ BİR PROFESYONEL"
Türk takımları, Afrika’da doğru araştırmaları yapıyor mu?
* Kulüplerimiz çok eksik kaldı bu konuda. Bugün Ajax’ın kendi kulübü var. Manchester United’ın yatırımları bulunuyor. Alex Ferguson’un yakın bir dostu Cape Town’da yaşıyor. M.United’ın akademisi var. Tottenham keza bu pazarda etkin. Bütün Fransa futbolu Afrika pazarından besleniyor. Biz uzun vadeli düşünmeyip günlük yaşadığımız için orta ve uzun vadeli yatırımlar yapılamadı. Geleceğe dönük yatırım yapılırsa Güney Afrika, Gana, Kamerun, Fildişi Sahili gibi ülkelerde Türkiye için çok faydalı oyuncular bulunabilir.
Drogba transferi nasıl yankı buldu?
* Bence Drogba çok önemli bir transfer. Bu transfer Galatasaray’a çok şeyler verebilir. Kendisi belki de ilerleyen haftalarda beklentilerin altında bir performans sergileyecek, ama yapı itibariyle çok önemli bir profesyonel. Saha içi olarak bakmamız lazım konuya. Galatasaraylı oyuncular ondan birçok öğrenecek. Futbol adına vereceği mesajlar çok önemli. Güney Afrika’da, Drogba’nın Galatasaray’a transferine kimse inanamadı. Bu transferle bütün bir kıtanın ilgisi Galatasaray’ın üzerine odaklandı. Bu durum beni çok mutlu etti.
"AFRİKA ÖNEMLİ BİR PAZAR"
Drogba bize neler kazandıracak?
* Bu çapta oyuncuların Türkiye’ye gelmesi bence çok faydalı. Profesyonelliği ve geçmişinde yaşadığı olaylar, Drogba’yı çok farklı bir oyuncu haline getirdi. Türkiye’de ne yazık ki transferler duygusal yapılıyor. İzleyici komiteleri olmadığı için yanlışlar ortaya çıkıyor. Menajerlere bağlı transferler yapılıyor. Oyunculara büyük rakamlar verip alıyoruz, sonra göndermek için yine büyük rakamlar veriyoruz çoğu zaman. Bir örnek vereyim. 2004’te Bayern Münih, Demichelis transferini yapmadan önce beni 2 ay Buenos Aires’e yolladılar. Ben gittim raporu yazdım. Sonra genel koordinatörleri geldi. Ardından da hocaları geldi izledi. 3 tane teknik adam izledi. 12 milyon euro verecekleri bir oyuncu için çok titiz çalıştılar. Ben antrenmana ve maçlara gidip raporumu yazmıştım. Bu tarz yaklaşım Türkiye’de yok.
Afrika pazarı Türkiye için uygun mu?
* Afrika önemli bir pazar. Son dönem bir Emenike geldi Türkiye’ye. Güney Afrika’da ben Ajax Cape Town’dayken o ikinci ligde oynuyordu. O takımlara karşı haftada bir kez oynardık. Yedek oyuncular oynatılırdı. Emenike o dönemde çeşitli Güney Afrika birinci lig takımlarında denemelerde başarısız oldu, alınmadı. Sonra Türkiye’ye geldi. Yine bir takım denemelerde başarısız oldu. Karabük’ten de yollandı aslında. Çok cüzi bir rakama kaldı ve sonra inanılmaz yerlere geldi. Böyle oyuncular bu kıtada çok. Güney Afrika gibi ülkelere yatırım yaparak, kulüp satın alarak bir yerelere gelebilirsiniz.
"LUALUA ÇOK ENTERESAN"
Akademinin maliyeti nedir?
* Ajax mesala Ajax Cape Town’un yüzde 51 sahibi. Yüzde 49’u işadamlarına ait. Yıllık maliyeti 5-6 milyon euroyu geçmez. Bunu 1. lig takımı için söylüyorum.
Türkiye’de parlayan Lualua’yı nasıl buluyorsunuz?
* Enteresan bir performans çizdi. İyi rakamlar kazanıyor ayrıca. İngiltere’de vergi üst düzeydeydi. Bu tarz yaşı ilerlemiş oyunculardan 1-2 sezon verim alabilirsiniz ama ya sonra? Kaldı ki Lualua’nın yaşı bana biraz çakma gibi geliyor. (Gülüyor)
Siyah ruhlu beyaz adam
Muhsin Ertuğral, Güney Afrika’da kendisine gösterilen sevgiyi şöyle anlattı: “Hizmetleriniz burada kenara atılmıyor. Mandela’nın evinde bile ağırlandım. Ankara’da Türkiye-Afrika Forumu yapıldı geçen aylarda. 55 ülke katıldı. 20 dakikalık konuşmam oldu. Teklif, Başbakanlık’tan gelmişti. Beni mutlu etti. Burada önemli bir futbol adamı benim için, ‘siyah ruhlu, beyaz insan’ demişti. Yani bizdensin diyorlar. İnsanların ilgisi inanılmaz.