Geçen hafta çıkan haberde “Özel bir havayolu şirketinde yardımcı pilot olarak işe başlayan eşi Yağmur’a 590 bin TL değerinde lüks bir araba alarak jest yaptı” deniliyordu. Belki bilinmiyor olabilir ama eşinin bu hediyesi için Yağmur Hanım vergi ödemek zorunda.
Sabri, kulübünden kazandığı paralar için vergi ödemiyor... Van Persie, Gomez, Sneijder’da olsa, Sabri Sarıoğlu’da olsa farketmiyor, futbolcular cebinden vergi ödemiyor... Spor Toto Süper Lig Kulüpleri futbolcular adına tek bir oran olan yüzde 15 üzerinden vergi ödüyor.
Diğer yandan Sabri futbolun dışında da hep gündemde... Geçen hafta çıkan haberde “Özel bir havayolu şirketinde yardımcı pilot olarak işe başlayan eşi Yağmur’a 590 bin TL değerinde lüks bir araba alarak jest yaptı” deniliyordu. Belki bilinmiyor olabilir ama eşinin bu hediyesi için Yağmur Hanım vergi ödemek zorunda. “Eşten gelen hediye için vergi mi olur” demeyin. Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) yasası (3.918 TL üzeri hediyeler için) bunu söylüyor. Oranı, yüzde beşten başlayarak yüzde onbeşe kadar yükseliyor. (Aslında vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar yükseliyor. Ancak ana, baba, eş ve çocuklardan alınan bağış-hediye için tarife yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.)
2016 için VİV Tarifesi tabloda yer almakta... 590.000 TL değerindeki araba için Yağmur Hanım’ın (3.918 TL istisnayı düştükten sonra) 38.706 TL İntikal Vergisi ödemesi gerekecek. Söz konusu intikal için beyanname verme süresi bir ay. Sonrasında ödeme, üç yılda ve taksitlerle (mayıs ve kasım) yapılabiliyor.