"Tesadüf olmuş"

A Milli Futbol Takımı'mızın yardımcı antrenörü Tayfun Korkut, Zaman Gazetesi'ne verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o sözler ve takımımızı ilgilendiren kısım...

A Milli Futbol Takımı'mızın yardımcı antrenörü Tayfun Korkut, başarının yakın olduğunu söyledi. Ay-Yıldızlı formayı giyen ve kampa çağrılan her ismin yetenekli olduğunu vurgulayan pro-lisans diplomasına sahip genç hoca, Lizbon'daki Portekiz maçı öncesi Zaman Gazetesi'nin sorularını içtenlikle cevapladı. Bulgaristan maçında ne ilk 11'de ne de yedeklerde Galatasaray'dan hiçbir futbolcu yoktu. Bu konuya da açıklık getirildi.

2014 Dünya Kupası grup elemeleri öncesi hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdüren A Milli Takım'da yardımcı antrenörlerden Tayfun Korkut, gelecekten umutlu. Portekiz'le Lizbon'da bugün oynanacak hazırlık maçı öncesi Ay-Yıldızlı ekibin kamp yaptığı otelde Zaman'ın sorularını cevaplayan Korkut, "Biz şu anda puzzle birleştiriyoruz. Herkes sabırlı olsun. İyi yoldayız." mesajını verdi. Köln Akademisi'ni bitiren ve pro-lisans diploması sahibi olan genç hoca, Avrupa liglerinde oynayan futbolcu sayımızın artmasının A Milli Takım'ın lehine bir gelişme olduğunu söyledi.

Hedefinizdeki Milli Takım'ın oyun felsefesi nasıl olacak?


"Öncelikle geriden oyun kuran, uzun toplarla oynamayan, yoğun bir şekilde pas trafiği yapan ve bu şekilde rakibi bozan hareketli bir takım kurmayı hedefliyoruz. Bunun yanında rakip ceza sahasına doğru çabuk çoğalıp orada en az 3 kişiyi bulunduran ve gerektiğinde de uzaktan şut çeken bir ekip olacağız."

Kafanızdaki 11 belli mi? İsim verecek olursanız kimleri söylersiniz?

"Şu anda puzzle birleştiriyoruz ve aynı zamanda gözlem yapıyoruz. Önce bloklar halinde parçaları birleştirip, kimin kiminle daha uyumlu veya pozitif oynadığını tahlil etmeye çalışıyoruz. İdeal 11'i söylemek için çok erken. Ayrıca en formda isimler oynayacağı için ideal 11'i belirleme gibi bir çabamız da yok. Asıl gayemiz, tıpkı 3 hazırlık maçında olduğu gibi isimler değişse de oyun felsefemizin değişmemesi."

Bulgaristan maçında ne ilk 11'de ne de yedeklerde Galatasaray'dan hiçbir futbolcu yer almadı. İlginç değil mi?

"Ben böyle bir detayın farkına ilk kez siz söyleyince vardım. Tesadüf olmuş. Çünkü biz kadroyu veya ilk 11'i belirlerken oyuncunun oynadığı takıma bakmayız. Bizim için her isim eşit. Hangi takımda forma giydiği değil, bize faydalı olup olmayacağı önemli.

- Sanırım en çok orta sahadaki oyuncuları seçerken zorlanacaksınız? Zira o bölge için Emre Belözoğlu, Arda Turan, Mehmet Topal, Nuri Şahin, Selçuk İnan ve Hamit Altıntop gibi önemli adaylar var.

"Bu durum bizim için problem değil, aksine olumlu bir gelişme. Demek ki orta sahada kalitesi yüksek isimlere sahibiz. Keşke her bölgede böyle zorlansak."

İlk 11'in dışında kalanlar küsmez mi? Kaptanlık problemi var mı?

"Hayır, tam tersi hırslandırır. Bir futbolcu, dünyanın en iyi kulübünde bile oynasa kendi Milli Takım'ında forma giydiği gibi mutlu olmaz. O yüzden takımdaki rekabet bizim işimizi kolaylaştırır. Kaptan ise daha önceki dönemlerde olduğu gibi en fazla milli olan oyuncu olacak. Şu anda bu görev Emre Belözoğlu'nun..."

Genç gurbetçi Sercan Sararer'i nasıl keşfettiniz?

"Sercan'ı mağaradan bulup çıkarmadık. 6 ayda farklı farklı kişilerle maçlarını izledik. Sercan, Fürth'ün Bundesliga'ya yükselmesinde başrolü oynadı. Çok yetenekli. Ender bulunan meziyetlere sahip. Her iki yöne de çalım atıp orta yapabiliyor. Bunları Robben ve Quaresma bile yapamıyor. Direkt kaleyi düşünen, gol atmak kadar asist yapmayı seven biri."

Ronaldo gibi yıldılara karşı oynayacağı için heyecanlanan var mı?

"Hamit ve Nuri zaten Ronaldo'nun Real Madrid'den takım arkadaşı. Arda, Atletico Madrid'le, Mehmet Topal da Valencia ile Ronaldo'ya karşı defalarca oynadı. Yakında Emre de bu gruba katılacak. Bunların dışında Ömer Toprak, Tunay Torun, Gökhan Töre ve Sercan Sararer gibi La Liga kadar güçlü bir lig olan Bundesliga'da oynayan oyuncularımız var. Belçika'da Sinan, Fransa'da Umut ve sakat olduğu için gelemeyen Mevlüt Erdinç'i unutmamak gerek."

Emre Belözoğlu, bu yıl Avrupa Ligi'nde şampiyon olan Atletico Madrid'e gitmekle sizce doğru mu yaptı?

"Yerinde karar verdi. Avrupa'nın en kaliteli ve üst düzey ligine gitti. Bu transfer kendisinin ve Milli Takım lehine. Başarılı olacağına inanıyorum. İtalya ve İngiltere tecrübesi de var. Önemli olan, sürekli forma giymesi. Yaşına rağmen hâlâ istekli, hâlâ komplike bir oyuncu. Arda ile birlikte oynayacak olması da büyük avantaj. Avrupa'da oyuncu sayımız ne kadar artarsa Türk futbolu o kadar gelişir ve prestij kazanır."

Mehmet Aurelio'nun Milli Takım'a alınmasının ardından "Keşke Alex de Ay-Yıldızlı takımda oynayabilseydi." şeklinde düşünenler oldu. Sizce Alex'e veya onun tarzında bir oyuncuya ihtiyacımız var mı?


"Kesinlikle yok. Tamam Alex belki Hagi gibi ülkemizde oynayan en iyi yabancılardan biri fakat şu anki Milli Takım'da Alex'in oynaması imkânsız. Böyle bir şeyi düşünmek bile oyuncularımıza haksızlık olur. Çünkü her biri milli formayı fazlasıyla hak etmiş Avrupa çapında futbolcular."

Son olarak 2014 Dünya Kupası grup elemelerindeki şansımız nedir? Herkes tek rakip olarak Hollanda'yı görüyor...

"Abdullah hoca ve teknik heyet olarak futbolculara idmanlarda bile kazanmayı aşılamaya çalışıyoruz. Katıldığımız her turnuvayı birinci bitirmek istiyoruz. Bunun yanında 2014 elemelerindeki grubumuz için herkes Hollanda'yı tek rakip olarak görüyor. Halbuki geçmişte de böyle düşünerek birçok finallere gidemedik. Hollanda kadar Romanya ve Macaristan hatta Andora'yı da önemsemeliyiz. Biz zayıf gibi görünen rakipleri yenemeyip sadece Hollanda'yı yensek ne işe yarar ki? Zaten günümüz futbolunda zayıf takım kavramı da kalmadı."
Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları