(A) Milli Futbol Takımı, Portekiz’de düzenlenecek 12. Avrupa Şampiyonası finalleri öncesi Letonya ile yaptığı play-off baraj maçları sonucu rakibine elenerek, spor kamuoyunu şok etti. Ay-yıldızlılar, Riga’da 1-0 yenildikleri rakipleri karşısında İstanbul’da 2-0 öne geçtikleri maçı 2-2 berabere tamamlayarak, final vizesini rakibine kaptırdı.
Güney Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği 17. Dünya Kupası’nda 3. olarak tarihi bir başarıya imza atan millilerin, FIFA’nın milli takımlar dünya klasmanı değerlendirmesinde bu ay 56. sıraya yükselen Letonya’ya elenmesi şok etkisi yarattı. Son 2 Avrupa Şampiyonası finalleri ve son Dünya Kupası finallerine katılma hakkını kazanan milli takım, böylece 2 organizasyon sonra Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkı elde edemedi.
Türk Milli Takımı’nın kendisini Portekiz’e taşıyacak 2-0’lık sonucu yakalamasına rağmen Dünya klasmanında 56. sırada bulunan Letonya ile berabere kalması taraftarları öfkelendirdi. BJK İnönü Stadı’nı dolduran 25 bine yakın taraftar, Letonya’nın 2. golünün ardından Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş ve milli futbolcuları protesto etmeye başladı.
Karşılaşma oynanırken, "Şenol gol gol" diye tempo tutan sporseverler, maçın bitiş düdüğünün ardından "Şenol istifa" diye tepkilerini dile getirdi. Bu arada, cezalı Rüştü’nün yerine kaleyi koruyan Ömer’in yanı sıra oyundan alınan Ümit Davala ve Tugay Kerimoğlu, tepki alan oyuncuların başında geldiler. Ümit, kendisini protesto eden taraftarlara formasını göstererek yanıt verirken, Tugay da protestolar altında yedek kulübesine geldi.