"Çok istedik ama olmadı"

Galatasaray ile geçirdiği iki sezonda takımını finale çıkartan Ergin Ataman, Al Jazeera'ya açıklamalarda bulundu  

"Çok istedik ama olmadı"

Galatasaray ile geçirdiği iki sezonda takımını finale çıkartan Ergin Ataman, Al Jazeera'nin sorularını yanıtladı. Tecrübeli antrenör takım planlaması, daralan bütçe, yönetim değişikliği ve hayalleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Ataman, transfer gündemleriyle ilgili olarak; "Sofoklis Schortsanitis ile çok ilgilendik. İyi de bir noktaya gelmiştik ama olmadı. Gerçekleştiremedik transferi" dedi.

Transfer çalışmaları istediğiniz doğrultuda mı ilerledi? Takıma katmak istediğiniz ama başaramadığını isimler var mı?
Sezon başında transfer görüşmeleri yapılırken bir listeniz oluyor. Bu listede de çeşitli isimler oluyor. Bunların bir kısmında ilk tercihleri alabiliyorsunuz. Diğerlerinde ikinci, üçüncü tercihleri alabiliyorsunuz. Bizim için bu oran yarı yarıya. Transferlerimizin yarısı ilk tercihlerimiz. Diğer yarısı ise ikinci ve üçüncü tercihlerimiz. Pivot mevkiinde sezon başında Sofoklis Schortsanitis ile çok ilgilendik. İyi de bir noktaya gelmiştik ama olmadı. Gerçekleştiremedik transferi. Manuchar Markoishvili’nin takımda kalmasını istiyorduk. Transfer görüşmeleri çok uzayınca CSKA Moskova’dan gelen teklifi değerlendirdi. İyi bir kadro kurduğumuzu düşünüyorum. Dengeli, bütçemiz orantısında bir kadromuz var.

Kısa oyuncu rotasyonunuz genişledi. Bu seneki takım yapılanmanızda öncelikleriniz nelerdi?
Carlos Arroyo’nun ilerlemiş bir yaşı var ve geçen sene üzerine büyük bir yük bindi. Tabii ki Ender de çok katkı verdi ama özellikle oyun kurucu mevkiinde biz Jamont Gordon’un eksiliğini çok hissettik. O yüzden o bölgeye savunma özelliği de olan delici bir oyuncu katmayı düşündük. Geçen sezon o pozisyonda savunmada ciddi bir sıkıntı çekmiştik. Onun için de o bölgeyi kuvvetlendirdik. Nolan Smith’i oraya kattık. O bölgemiz biraz daha geniş. Bazı Türk oyunculardan da fedakarlık etmek durumunda kaldık. Bunlardan birisi de Cenk Akyol. Göksenin Köksal’ı kadroda tutabilirdik. Fakat çok fazla dakika veremiyoruz. Onun için bir sene kiraya vermeyi uygun bulduk. İyi de bir takıma verip üst seviye basketbol oynamasını istedik. Onu önümüzdeki yıl mutlaka kadromuza alacağız. Bu sezon Darüşşafaka Doğuş’ta Oktay Mahmuti ile iyi oynayacağını inanıyorum. Kısa oyuncu bölgemiz oldukça zengin gözüküyor.

Pota altında Furkan, Jawai ve Vougioukas ile sezona başlıyorsunuz. Sezon içinde onlardan neler bekliyorsunuz?
Pivot bölgesinde üç farklı oyuncuya gittik. Furkan tamamen ikili oyunlara yönelik, çok hızlı bir oyuncumuz. Fakat özellikle kalın uzunlara karşı sıkıntı çekiyoruz. Savunmada sıkıntı yaşıyoruz. Nathan Jawai ise her iki yönünü de yapabilen bir oyuncu. Hem ikili oyunları iyi oynayabilen, hem de kalıbı ile pota altına gidebileceğiniz bir oyuncu. Geçen sene hiç oynamadı. En son bizle Olympiakos maçında oynadı. Ciddi bir hastalık geçirdi. Onun performansı konusunda sezon başında bir takım endişelerimiz var. Bir pivotta olması gereken bütün özelliklere de sahip bir oyuncu. Jawai’de olabilecek herhangi bir aksiliğe ya da sezon başındaki düşüşü düşünerek Ian Vougioukas’ı aldık. Tam bir beş numara gibi. Daha ağır fakat kalıplı. Alçak post oyunu iyi olan. Bire biri olan bir oyuncu. Euroleague’i düşünerek üç farklı tipte oyuncu dizdik. İlk etapta Vougioukas’ı ligde kullanmayı düşünmüyoruz. Kontenjanımız yeterli değil. Altı yabancı hakkımızın üçünü pivot ile değerlendirmek mantıklı gözükmüyor. Kerem Gönlüm de orada oynayabilir. Ian Vougioukas’ı transfer döneminin sonunda kadromuza kattığımı için çok uygun şartlarda aldık. Geçen yıl oynadığını rakamların, hatta sezon başında beklentilerinin neredeyse yarısı fiyatına aldık.

Galatasaray bu sezon bütçede kısıtlamaya giderken ligdeki pek çok takım atılım yaptı. Ligde sizi neler bekliyor?
Maçları sahada bütçeler kazanmıyor. Kim daha iyi takım olursa onlar final oynuyor. Biz son iki senede bunu başardık. Bizden çok yüksek bütçeli takımların önüne geçmeyi başardık. İlk sene şampiyon olduk. Geçen sene de son maça kadar geldik ama oynayamadık. İşin sadece bütçelerde olmadığını gösterdik. Bu sezon da buna benzer bir durumda var. Biz bütçede kısıntıya giderken Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes’in büyük bir atılım yaptığını görüyoruz. Özellikle Fenerbahçe’nin büyük transferler yaptığını görüyoruz. Keza Efes de takımın başına çok tecrübeli bir antrenör, Dusan Ivkovic’i getirdi. Nenad Krstic gibi Avrupa’nın en yıldız pivotlarından birini transfer etti. Yeni jenerasyonun en önemli isimlerinden Dario Saric’e ciddi bir bonservis bedeli ödeyerek transfer ettiler. Doğuş Holding her girdiği alanda ciddi olan, iddialı olan bir kuruluş. Şimdi basketbola yatırım yapıyorlar. Beşiktaş, Karşıyaka, Banvit, Gaziantep, Telekom gibi çok ciddi takımlar var. Artık beş yabancı aynı anda sahada yer alabiliyor. Altıncı yabancı kenarda oyuna girebilecek durumda. Her takım her rakibini her yerde yenebilecek durumda. Biz bu ligde bütçe sıralamasında üçüncü sırada olduğumuzu düşünüyorum. 10 milyon dolarlık bir bütçemiz var. Fakat sahada oyuncular oynayacak. Bizim açımızdan önemli olan organizasyon, verilen sözlerine yerine getirilmesi önemli.

Galatasaray’da yönetim değişikliği söz konusu. Bunun takıma etkisi nasıl olacak?
Bu gibi durumlarda etkilemez demek doğru değil. İşin gerçek yanı, istikrar her zaman oyuncuların takımların güvencesidir. Galatasaray’da bir belirsizlik gözüküyor. Okuduklarımız, dinlediklerimizden kulübün bir sıkıntı içinde olduğu gözüküyor. Bunlar varken bir de yönetim krizi ortaya çıktı. Bunların takımı nasıl etkileyeceğini zaman içinde göreceğiz. Galatasaray forması çok onurlu, gururlu bir forma. O formayı giymek, terletmek tüm isimler için gurur meselesi. Şunu da unutmamak lazım ki takım kadrolarının yarısı yabancı. Bu yabancı oyuncular Türkiye’ye iş için geliyorlar. Profesyonellik için geliyorlar. Profesyonelliğin gerekliliklerini mutlaka yerine getirmemiz gerekiyor. Bir takım endişelerimiz var ama bekleyip göreceğiz. Ünal Aysal ve yönetimi sportif anlamda Galatasaray’a çok şeyler kattı. Ben bu sportif başarıdaki hedefin küçüleceğini düşünemiyorum. Fakat bunun gerçekleşmesi için de finansal güç de gerekiyor. Çok şükür ben teknik adamım. Yönetim kurulunda ya da kulüpteki profesyonellerin durumunda değilim. En azından biz sahada antrenmanımızı yapıyoruz. Bizim görevimiz takımı en iyi şekilde oynatmak. Yönetimlerin görevi de bu takımları oynatacak formülleri bulmak. İnşallah bir çözüme ulaşır. Etkilenmiyoruz demek çok da doğru değil. Kulüpte istikrar konusunda bir sıkıntı olduğu gerçek. Bundan da endişe duyuyoruz.

Geçen sezonun son maçına çıkmamıştınız. Üzerinden dört ay geçmişken geriye dönüp baktığınızda kararı nasıl buluyorsunuz?
Bu konu üstüne çok fazla konuşuldu. Her sporcu maçı sahada kazanmak ya da kaybetmek ister. Fakat burada dünyada nadir rastlanacak durumlardan biri oldu. Galatasaray, bir takım şartların yerine gelmediğini düşünerek, Galatasaray’a karşı uygulamalarda ciddi bir haksızlık yapıldığını düşünerek böyle bir karar verdi. Biz de buna uymak zorunda kaldık. Üzerinden dört ay geçmişken keşke oynasaydık ya da oynamadık iyi oldu demek doğru değil. Ben geriye bakmayı seven bir insan değilim. İnşallah bu sene de aynı mücadeleyi gösterip finale çıkarız. Şartlar uygun olur da maçlar oynanır. Geçen üç senede şampiyonluk yaşadım. Geçen seneyi de sahada şampiyon bitirmeyi çok isterdim. Sağolsun kulübümüz bizi şampiyon ilan etti. Fakat sonuçta basketbol tarihine biz şampiyon olarak geçmedik. Kariyerimizde şampiyonluk olarak bulunmuyor.

Euroleague’de Galatasaray’ı nasıl bir sezon bekliyor? Grubunuz görece olarak kolay gibi duruyor.
Grupların rahat olduğunu düşünmüyorum. Euroleague’de her takım tehlikeli. Bizim grubumuzda iki İspanyol takımı var. Caja Laboral ve Valencia… Valencia geçen senenin EuroCup şampiyonu. Laboral yıllardır oralarda oynayan bir takım. Zor bir deplasman. Kızılyıldız inanılmaz zor bir deplasman. Belki de Avrupa’nın en ateşli taraftarının olduğu yer. Olympiakos yıllardır buralarda olan bir takım. Neptunas da Litvanya’nın ikinci takımı. Baktığım zaman gruptan çok rahat çıkarım diyebileceğim bir durum yok. Öncelikle bizim grup maçlarını ciddiye alıp gruptan çıkmamız lazım. Son 16’ya kalırken liderlik ya da dördüncülük bir fark yaratmıyor. Bana geçen yıl son sekize kalmamız çok büyük başarıydı. Bundan sonra aşama aşama bunları gerçekleştireceğiz. Açıkçası bugünden hedefimiz Dörtlü Final demek hayalcilik olur. Adım adım gitmemiz lazım. Ayağımızın yere basması lazım. Kulübümüzün, camiamızın bize destek olması şart. Tek başımıza, buradaki arkadaşlarımızla ilerlememiz çok zor. Son iki sezonda Ünal Aysal yönetiminin desteği vardı bize. Taraftarın çok ciddi bir desteği vardı. Sponsorumu vardı. Şimdi bunların hiçbiri yok. Sadece taraftarımıza güveniyoruz. Yeni gelen yönetimimizin de basketbolun Türkiye’deki yeri ve Galatasaray’daki önemini kavrayıp bize destek olmasını bekliyoruz. Sadece takım kimyasını kurmakla olmuyoruz. 12 iyi oyuncu, iyi bir antrenör var gruptan çıkar son sekizi zorlar demek sadece kağıt üzerinde kalır. Takım olabilmek, güç olabilmek… En önemli konu Galatasaray camiasının basketbol takımına bakışı olacak.

Son üç sezonda Euroleague’de büyük bütçeler değil takım olan ekipler şampiyon oldu. Avrupa basketbolunda bir değişimden bahsedebilir miyiz?
Lig için söylediklerimle bağlayabiliriz. Hedefe ulaşmak için kaliteli bir kadronuz olması gerekiyor. Bu kesin. Kalitesiz bir kadroyla hiçbir zaman büyük hedeflere ulaşamazsınız. Bu bir mucize olur. Sporda da mucizeler milyonda bir gerçekleşir. Maccabi ya da Olympiakos bütçe sıralamasında ilk üçün içinde değillerdi ama ilk sekizin içindelerdi. Kadroların çok yetenekli yıldız isimler vardı. Maccabi’nin bütçesi Real Madrid’in belki de üçte biriydi fakat iyi takım olmayı başardılar. Maccabi de Final Four’a mucizevi bir şekilde geldi. Armani Jeans Milano’nun favori olduğu eşleşmede son bir dakikaya sekiz sayıda geride gelip kazandılar. Birkaç yıldır beraber oynayan oyuncular var. David Blatt akıllı bir antrenör. Taktiksel özellikleri yüksek olan bir isim. Oyuncularını iyi kullandı. Maccabi’yi kimsenin beklemediği sene şampiyon yapmayı başardı.

Dusan Ivkovic – Zeljko Obradovic rekabeti Türkiye’ye taşındı. Bunun hakkında neler söylemek istersiniz?
O ikisi dışında Royal Halı Gaziantep’in antrenörü Zdovc’u da buraya koymak lazım. Ivkovic – Obradovic rekabeti yıllarca Olympiakos – Panathinaikos rekabetiyle büyüdü. Orada rahattılar… Yunanistan’da sadece iki takım vardı. Rahat bir şekilde rekabet ediyorlardı. Fakat burada karşılarında dimdik duran bir Ergin Ataman ve Galatasaray bulacaklar. Bu yüzden o kadar da rahat rekabet edemeyecekler. Yunanistan Ligi son yıllarda çok düşmüştü. Türkiye Ligi ise çok güçlü. Burada çok rahat bir rekabet içinde olamazlar. Her gittikleri yerde çok zor maçlar oynayacaklar. Ivkovic ve Obradovic gibi Avrupa’nın en kariyerli burada çalışıyor olması Türk basketbolu açısında bir kazanç. Özellikle Ivkovic tecrübesiyle, yaşıyla çok önemli bir hoca. Benim de çok takdir ettiğim çok saygı duyduğum bir büyüğüm. Türk basketboluna ciddi katkı sağlayacaktır. Anadolu Efes’te çok değerli genç oyuncular var. Milli takımı da düşünüyorum.

Lig kalitesinden bahsettiniz. İspanya Ligi ile birlikte zirveyi paylaşıyoruz fakat başarı oranımız çok düşük. Sizce bunun nedenleri nedir?
Şu anki oyuncu kadrolarına ve teknik adamlara bakarsak Türkiye Ligi, İspanya Ligi’ni geçmiş durumda. İspanya’da üç dört takım sayabilirken, burada sekiz dokuz tane çok iyi takım sayabiliyoruz. Bütçe anlamında da geçtiğine inanıyorum. Türkiye Basketbol Ligi Avrupa’nın en pahalı ligi. Fakat ACB’nin geleneği, organizasyon, taraftarları var. Kadro kapasitelerine baktığımız zaman Türkiye’den de Final Four oynayan takımlar olması, EuroCup’ta şampiyon olması gereken bir takım olması gerekiyor. Şu ana kadar sadece Avrupa’nın üçüncü kupası olan Euro Challenge’da bir takım başarılar geldi. Avrupa’da söz sahibi bir ülke olmanız için Dörtlü Final'de bir ya da iki takımınız olması gerekiyor. Yıllarca İspanyol takımlarının yaptığı gibi… CSKA’nın Maccabi’nin yaptığı gibi… EuroCup’ta yıllardır baktığımızda ya İspanyol ya da Rus takımları şampiyon oluyor. Bu sezon neler olacağını göreceğiz. Kulüplerin organizasyonları, biz teknik adamların başarısı ve oyuncuların sahadaki performansı belirleyecek.

Yunanistan Milli Takımı Başantrenörü Fotis Katsikaris ile röportajımızda hem kulüp hem milli takım çalıştırmanın zorluğundan bahsetti. Siz neler söylemek istersiniz?
Başarısızlık gelince mazeretler üretilmeye başlanır. İki takım birden olmaz gibi… Bunun ben mazeret olacağını hiç sanmıyorum. Birbirinden çok farklı iki konu var ortada. Birinde yazın tatil döneminizde iki ay toplanıp takımı çalıştırıp gidip turnuva oynuyorsunuz. Burada da bitiyor. Ondan sonra üç dört haftalık bir hazırlık döneminden sonra lige başlıyorsunuz. Tüm dünyaya bakın bunun örneklerini göreceksiniz. ABD’nın başantrenörü Mike Krzyzewski aynı zamanda Duke Üniversitesi’nin de başında. Yardımcıları da NBA antrenörleriydi. Ben bunun bir faktör olacağını düşünmüyorum. Bu konuda hiç endişem yok. Başarısızlık olduğu zaman psikolojik olarak geri döndüğünde zorluk olabilirdi. A Milli Takım’da çok başarısız bir Dünya Kupası geçirseydim bunun ağırlığı ile sezona başlayabilirdim. İki ay çok iyi geçirdik. Takımın huzuru çok iyiydi. Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettik. 12 Dev Adam olgusunu tekrar oluşturduk. Litvanya’yı yenip madalyaya uzanmak kafamızda kaldı ama sonuçta gururla temsil ettik. Önümüzdeki dönemde Galatasaray’da başarı da olabilir başarısızlık da. Bunun garantisi yok. Sporda sürekli başarılı olacaksın diye bir garanti olmaz. Ne gelecek başarının ne de oluşabilecek başarısızlığın ki benim kitabımda başarısızlık yoktur, bunun milli takımla hiçbir alakası olmayacak.

Yeni gelen yabancı sınırına iki taraftan da bakabilecek durumdasınız. Hem kulüp hem de milli takım açısında değerlendirebilir misiniz?
Milli takımda ben kaliteli oyuncu istiyorum. Kaliteli oyuncu da rekabete girer. İspanya, Litvanya, diğer bütün takımlar oyuncu getirebiliyorlarsa bizim oyuncularımız da gelebilir. Benim için bir sorun yok. Bizim oyuncularımız da kendilerini aşmalılar. Bizim oyuncularımız da Yunan, İspanyol basketçiler gibi gidip Avrupa’nın büyük kulüplerinde top oynamalılar. Bu hem rekabeti hem de oyuncu kalitesini arttırıyor. Türkiye’deki 3+2 kontenjanı ile ‘Benim iki kişilik yerim garanti’ mantığı ile kulüpler dört oyuncuyu orada çevirdiği ve ligin kalitesi düştüğü sürece milli takıma kaliteli ve rekabet içinde gelen oyuncu sayısı azalmış oluyor. Ben kaliteli oyuncunun her yerde oynayacağına inanıyorum. Özellikle yeni nesil genç oyuncularımızın yüksek seviyeli oyunculardan kurulu ligde iyi performans vereceklerini düşünüyorum.

David Blatt Cleveland Cavaliers’a başantrenör olarak Ettore Messina ise San Antonio Spurs’e asistan olarak gitti. Sizin kariyerinizdeki en büyük hedefler neler?
Sporda hedefler ve hayaller bitmez. Şu anda gerçekçi anlamda iki tane hayalim var. En son ben 2000’de bir Türk takımıyla Dörtlü Final oynadım. 2015’e geldik. 15 senedir hiçbir Türk takımı bunu başaramadı. Ben bir kez daha Dörtlü Final'de oynamak istiyorum. Orada şampiyon olursun, final oynarsın, yarı finalde kaybedersin ama orada olmak istiyorum. Ben en son 2003’te Siena ile oynamıştım. Hayalim oraya bir takım götürmek. İkinci hayalim de Türkiye’yi Olimpiyat Oyunları’na götürmek. NBA’de çalışmak? Bunları bilemeyiz. Anadolu Efes’in sezon içinde gönderdiği David Blatt şu anda NBA şampiyonluğuna aday bir takımın başantrenörü oldu. Kariyerimde hiçbir kısıtlamam yok. Bir fırsat olursa değerlendirmek isterim. Ama önceliğim Galatasaray ile Dörtlü Final ve Olimpiyat.



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
En çok okunan haberler