572 milyon avro gelire rağmen...

Sarı-kırmızılılar işte buna rağmen UEFA'dan men cezası aldı. Her şey burada...  

Anadolu Ajansı
572 milyon avro gelire rağmen...

Galatasaray'ın UEFA organizasyonlarından 1 yıl men edilmesi, 2000 yılında UEFA Kupası'nı kazanarak Türk futbol tarihinin en büyük başarısına imza atan sarı-kırmızılı kulüp için, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların geldiği nihai durum olarak dikkati çekti.

UEFA, 2015-2016 sezonunda finansal fair play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğunu belirterek Galatasaray'ı, 1+1 yıl Avrupa kupalarından men istemiyle UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na sevk etmişti. Bunun üzerine sarı-kırmızılılar, İsviçre'nin Nyon kentinde bulunan UEFA Genel Merkezinde yaklaşık 2,5 saat süren savunma yaptı. Görüşmede Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'in yanı sıra başkan yardımcısı Eşref Alaçayır, genel sekreter Fatih İşbecer, yönetim kurulu üyesi Ural Aküzüm ve sarı-kırmızılıları temsil eden avukat Jean Louis Dupont da yer aldı. Özbek ve beraberindeki heyet, sarı-kırmızılı kulübün, mali konularda son dönemde yaşadığı iyileşmeleri ve geleceğe dönük planlarını aktardı.

Savunmanın ardından kararını açıklayan UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Galatasaray'ı UEFA organizasyonlarından 1 yıl men etti. 

- Alaçayır: "Bence kötü bir sonuç değil"

Galatasaray Kulübü Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eşref Alaçayır, kararının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, UEFA yarışmalarına katılmaktan bir yıl men edildiklerini belirterek, "Onun haricinde bundan sonraki iki dönemde özellikle transferlerde dikkatli olmamızı, eskisi kadar para harcamamamız gibi bir şart var. Bence kötü bir sonuç değil. Sadece 1 yıla indirdik" diye konuştu. 

Sarı-kırmızılı takımın bu sezon UEFA kupalarına katılmaya hak kazanması gerektiğini aktaran Alaçayır, "Galatasaray'ın görevi, bu sene Türkiye Kupası'nı alıp veya ligde belli bir sırada yer alarak, UEFA'ya gitmeyi garantileyip, gitmemek. Seneye de hem mali durumu düzeltip hem de şampiyonluğa oynayarak, diğer sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek" ifadelerini kullandı.

Galatasaray Kulübü Genel Sekreteri Fatih İşbecer ise cezayı iki açıdan değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Tabii ki üzücü bir netice. Sonuçta Galatasaray, Avrupa'dan men cezası aldı. Aylardır bununla uğraşıyorduk. Çok ciddi cezalardan, en son 1+1 yıllığına sevk edilmiştik. Gelinen noktada da +1 kaldırıldı. Dolayısıyla ceza kulübün daha az aleyhine olacak şekilde hafifledi ama sonuç olarak bir ceza var, bu üzücü. Keşke biraz daha vaktimiz olsaydı da bu sıkıntıları daha iyi giderip, hiç ceza almasaydık. Son 3-4 sezonun finansal sıkıntılarını 8-9 ayda tamamen temizlemek mümkün olmuyor." 

- 16 yılda nereden nereye 

UEFA Kupası'nı 2000 yılında kazanarak, tarihi bir başarıya imza atan Galatasaray'ın bu başarısının ardından 16 yılda yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kulübe Avrupa'dan 1 yıl men cezası getirdi. 

Galatasaray'ın 2000 yılının mart ayında borcunun 54 milyon dolar (Yaklaşık 32 milyon 400 bin lira) olduğu, sözleşmeye bağlı olarak 49 milyon dolar (Yaklaşık 29 milyon 400 bin lira) alacağının bulunduğu açıklanmıştı.

Aradan geçen 16 yılda sarı-kırmızılılar Avrupa'da elde ettiği başarının üstüne koyamazken, kulübün ekonomik durumu ise gittikçe kötüleşti. 

Galatasaray'da, Kasım 2015'te yapılan divan kurulu toplantısında, dernek borcu verilmeden, kulübün toplam borcu (şirket ve dernek) üyelerle paylaşıldı. Buna göre, sarı-kırmızılıların toplam borcu 1 milyar 703 milyon 600 bin lira oldu.

Galatasaray'ın Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamalara göre,  2014-2015 sezonundaki toplam geliri ise 437,2 milyon lira.

Bu arada, Galatasaray 2000-2001 sezonundan itibaren 6 şampiyonluk, 3 Türkiye Kupası, 4 TFF Süper Kupa kazandı. Bu dönemde 9 kez UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılan sarı-kırmızılılar, bu ligde 2 kez çeyrek final oynadı. Galatasaray, 2004-2005 ve 2011-2012 sezonlarında ise Avrupa kupalarına katılım hakkını elde edemedi.   

- Gazeteci Kaan Ark: "Bu durum tüm kulüplerin başına gelecektir" 

Gazeteci Kaan Ark, Galatasaray'ın uzun yıllardır yaptığı aşırı harcamalardan dolayı Avrupa'dan bir yıl men edildiğini dile getirdi. 

Kulüplerin 1990'lı yılların ortasından itibaren sıkıntılar yaşamaya başladığını belirten Ark, "İlk yayın ihalesinden sonra kulüpler borçlanmaya başladı. Galatasaray'ın başına gelen bu durum tüm kulüplerin başına gelecektir. 2000'li yıllardan itibaren bilançolar makyajlarla ayakta kaldı ama ölüler makyaj tutmuyor. Finansal fair play ile kulüpler artık tek tek inceleniyor. Galatasaray yıllardır yaptığı aşırı harcamalardan dolayı Avrupa'dan men edildi. 4 yıl içinde yine Galatasaray'ın da içinde bulunduğu 8-10 kulüp UEFA kupalarına katılmaya hak kazanmalarına rağmen gidemeyecek ve aynı cezaları alacak" ifadelerini kullandı.  

- Ocak ayında Yargı Komisyonu'na sevk edildi 

UEFA, 18 Ocak 2016'da Galatasaray'ın 2015-2016 sezonunda finansal fair play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğunu belirterek, sarı-kırmızılı kulübün UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na sevk edildiğini açıkladı. 

- Dursun Özbek ne demişti? 

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, 19 Ocak'ta Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, UEFA'ya sundukları mali raporlar hakkında bilgi verdi.

Dursun Özbek, Sportif AŞ'nin, UEFA incelemesine tabii tutulduğu 2012-2013 sezonunda 38 milyon avro, 2013-2014 sezonunda 70,4 milyon avro, 2014-2015 sezonunda ise 55,8 milyon avro zarar ettiğini aktardı. 

Özellikle mali eksikliklerin halının altına süpürüldüğünü vurgulayan Özbek, "Dün akşam UEFA'dan bir mektup aldık. Bu mektupta, söz konusu tablo yansıtılmış, kulübümüzle yaptıkları mutabakat çerçevesinde tablonun kabul edilemez olduğu söyleniyordu. Mektupta, 'izlenen 3 dönem raporları çerçevesinde Galatasaray Kulübünün 2016'nın sonuna kadar bu tabloyu düzeltmesi mümkün değil' yazıyordu. Onlara gönderdiğimiz raporlarda ilk yarı zararının 30 milyon avro olduğunu söyledik. Bu, her ne kadar iyileşme gibi gözükse de UEFA tarafından kabul edilmedi" diye konuştu. 

Özbek, "Savunmamızı da dikkate alan inceleme komisyonu, Galatasaray Kulübünün iyileştirme çabalarına rağmen, 2015-2016 sezonu bitimine kadar tablodaki 134 milyon avroluk zararı kapatmasının mümkün olmadığını belirterek, üst komiteden 1+1 yıl olarak Avrupa kupalarından men edilmesini istedi. Bu bir karar değil, mütalaadır. Şubat ayının sonuna doğru bu komite bizi davet edecek. Görüşlerimizi kendilerine tekrar ileteceğiz. Savunmamızı en iyi şekilde yapacağız. Galatasaray'ın ceza alamaması veya kabul edilebilir ceza ile çıkması için elimizden geleni yapacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

- Galatasaray'da seferberlik

UEFA'nın finansal fair play kriterleri çerçevesinde 1+1 yıllığına Avrupa kupalarından men edilme riskiyle karşı karşıya olan Galatasaray Kulübünün başkanı Dursun Özbek, Galatasaray dergisinin şubat sayısındaki yazısında, 1 yıllık sürede 30 milyon avronun altında hedeflenen zararı, 10 milyona indirmek için seferberlik başlattıklarını bildirdi. 

Özbek, göreve geldikleri günden beri şeffaflıktan ödün vermediklerini belirterek, "Galatasaray'ın sorunlarının saklanarak değil, paylaşarak çözüleceğini savunduk. Bu sayede de tüm camiada bir farkındalık oluşmasını sağladık. Artık herkes şunu gayet iyi biliyor, Galatasaray'ın başına ne geldiyse geçici çözümlerle kulübün yönetilebileceği yanılgısı yüzünden geldi. Halının altına süpürülen sorunlar yok olmadı, aksine gözlerden uzakta daha da büyüdü̈" ifadelerini kullandı. 

Galatasaray camiasının kenetlenmesi durumunda tüm zorlukları aşacağına inandığını vurgulayan Özbek, şunları kaydetti: 

"Yıllık 70,4 milyon avro seviyesinden alıp, yedi aylık geçici yönetimle 55,8 milyona çektiğimiz, 1 Haziran 2015-31 Mayıs 2016 dönemi içinde 30 milyon avronun altında hedeflediğimiz zararı, önümüzdeki dört ayda 10 milyon avroya indirmek için bir seferberlik hamlesi başlatıyoruz. Yüreği sarı-kırmızı renkler için çarpan herkesi, detaylarını bu ay içinde peyderpey açıklayacağımız bu büyük mücadelenin bir parçası olmaya davet ediyoruz." 

- Transfer durduruldu 

Galatasaray Kulübü, UEFA'nın finansal fair-play kriterlerinden dolayı transferi durdurdu.

Dursun Özbek, Kulüpler Birliği Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Futbol Zirvesi"nde yaptığı açıklamada, UEFA kriterlerinden dolayı transferi durdurduklarını vurgulayarak, "Çünkü, Galatasaray Kulübünün almaması gereken bir ceza durumu var. UEFA'yla yaptığımız 2014 yılında anlaşma var. UEFA'ya, ne kadar transfer yapacağımız konusunda rakamlar verdik. Maalesef geçmiş dönemlerde bu rakamları aşmışız. Bu rakamla aşıldığı için UEFA 'ceza vereceğim' diyor. Yapacağımız hareketlerin UEFA'yla yaptığımız anlaşmaya uygun olması lazım. Bu yüzden transferde dikkatli olmamız lazım. Her başkan transfer yapmak ister. UEFA'yla çok ciddi sıkıntımız var. O yüzden transfer için şu anda durduk" diye konuştu. 

- Burak Yılmaz Çin'e satıldı

Transferi durduran Galatasaray, golcüsü Burak Yılmaz'ı ise Çin'in Beijing Guoan takımına sattı.

Çin kulübünün, bu transferden dolayı Galatasaray'a 8 milyon avro bonservis bedeli ödeyeceği açıklandı. 

- Bileklik kampanyası 

Galatasaray Kulübü, bu zorlu dönemde kulübe gelir sağlamak için "Tek Bilek Tek Yürek" kampanyası başlattı.  

Kampanya kapsamında hazırlanan sarı-kırmızı bileklikler, 10 liradan satışa sunuldu. 

- Son 6 sezonda yaklaşık 150 milyon avro bonservis ödedi

Galatasaray, son 6 sezonda yapılan 67 transfer için yaklaşık 150 milyon avro bonservis bedeli ödedi. 

AA muhabirinin KAP'ta yayımlanan resmi verilerden derlediği bilgilere göre, Galatasaray Kulübü, son 6 sezonda 67 transfere imza attı. Sarı-kırmızılı kulüp, bu transferler için toplamda yaklaşık 150 milyon avro bonservis ücreti ödedi.

Galatasaray, bu süreçte yapılan transferler, kadrodaki oyuncular, altyapıdan çıkan futbolcular ve mevcut anlaşmaların iyileştirilmesi ya da uzatılması yoluyla imzalanan sözleşmelerde ciddi bir mali yükümlülüğün altına girdi. Sarı-kırmızılı kulüp, 2010-2011 ile başlayan 6 sezonda oyunculara verilen yıllık garanti para bakımından yaklaşık 380 milyon avroluk taahhütte bulundu. Galatasaray Kulübü daha sonra verim alamadığı oyuncuların sözleşmelerini feshetme, başka kulübe gönderme veya kiralama yöntemiyle, bu taahhüdü azaltma yoluna gitti. 

- Son 4 sezonda 572 milyon avro gelir

Galatasaray Kulübü, son 4 sezonda 572 milyon 100 bin avro gelir elde etti.

Dünyaca ünlü araştırma şirketi Deloitte'nin her yıl yayınladığı "Para Ligi" verilerine göre, listeye 2011-2012 sezonunda 95,1 milyon avro gelirle giren sarı-kırmızılı kulüp, 2012-2013 sezonunda 157 milyon, 2013-2014 sezonunda 161,9 milyon ve 2014-2015 sezonunda ise 159,1 milyon avro parayı kasasına koydu.

Galatasaray Kulübü, son 4 sezondaki bu gelire rağmen 2012-2013 sezonunda 38, 2013-2014 sezonunda 70,4 ve 2014-2015 sezonunda 55,8 milyon, toplamda da (son 3 sezon) 164,2 milyon avro zarar etti. Galatasaray'ın bu sezonun sonundaki zararının ise 30 milyon avro olması bekleniyor. 

Sarı-kırmızılı kulüp, son 6 sezonda oyuncu satışından yaklaşık 40 milyon avro gelir sağlayabildi. 

- Helvacı: "+1'i sildirmek başarı değil" 

Eski Galatasaray Kulübü yöneticisi Mehmet Helvacı, sarı-kırmızılı yönetimin cezanın +1'ini sildirmekle başarılı olduğu görüşüne katılmadığını belirtti. 

"Ceza gelmeyecek" düşüncesiyle yapılan hazırlıkların yanlış olduğunu savunan Helvacı, şunları kaydetti: 

"Başarılı bir sonuç olarak görüyorlarsa başarılı bir sonuçtur. Burada önemli olan ne olduğu değil, cezanın geleceği belliyken hazırlık yapılıp yapılmaması. 'Ceza gelmeyecek' diye yapılan hazırlıklar yanlış. Hazırlıklar, 'ceza gelecek' diye yapılmalıydı. Bu sezon Avrupa kupalarına gitme hedefinin konulması gerekiyordu. Şampiyon olamayacağı belli ama cezanın gelecek sezon çekilmesi lazım. Bu hedefi başkanın ortaya koyması gerekiyordu. Böylece Mustafa (Denizli) hocanın ve oyuncuların bir amacı olurdu. 'Ceza almayacağız' deyip sadece +1'i sildirmek başarılı bir sonuç değil. Hele bu sezon Avrupa kupalarına gidemezse hiç başarılı bir sonuç değil." 

Galatasaray camiasında her yıl seçime gidilmesi görüşünün ortaya çıkmasını doğru bulmadığını aktaran Helvacı, "Madem genel kurul bir yönetim kurulu seçti, artık sevabıyla veya günahıyla buna katlanacak. Özel şartlar olmadığı müddetçe her sene 'seçim' diyerek başarı gelmez. Artık bazı şeylerin normalleşmesi lazım. Her sıkıntıda seçime başvurmamak lazım. Galatasaray camiasındaki kişiler, sadece yönetici olduklarında kulübe faydalı olmak zorunda değil. Başkan veya yönetici olmadan da kulübe faydalı olunabilir. Başkanın bu gerçeği görüp, bu insanlardan faydalanması lazım. Başkan görevi verirse, biz yerine getiririz" değerlendirmesinde bulundu. 

- Adnan Öztürk: "Camiamız gerekli dersleri çıkaracaktır" 

Sarı-kırmızılı kulübün bir diğer eski yöneticisi Adnan Öztürk de sonucun Galatasaray için iyi bir durum olmadığını belirtti. 

Öztürk, Galatasaray'ın Avrupa'da önemli kupalar kazandığını hatırlatarak, "UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa'dan sonra 15 yılda Avrupa'dan yasaklı duruma gelmek ile 'iyi' kelimesinin yan yana durması mümkün değil. Camiamız buradan gerekli dersleri çıkaracaktır" ifadelerini kullandı. 

- Finansal Fair Play nedir?

Avrupa kulüp futbolunun genel mali durumunun iyileştirilmesi Finansal Fair-Play olarak tanımlanabilir.

Finansal Fair-Play ilk olarak 2010 yılında kabul edildi. UEFA turnuvalarına katılmaya hak kazanan futbol kulüpleri, diğer kulüplere, futbolculara, vergi dairelerine borçlarının olmadığını kanıtlamak zorundalar. Bu uygulama 2011 yılında başladı. 

2013 yılından bu yana kulüpler kendi mali gelirleri ile harcamalarını başa baş dengelemek için, bağımsız olarak çalışan Mali Kontrol Kurulu kuruldu. Kurul, UEFA turnuvalarına katılan kulüplerin mali borçlarının olup olmadığını kontrol ediyor, şartları yerine getirmeyen kulüplere gerekli yaptırımları uyguluyor. UEFA turnuvalarına katılacak kulüplerin son üç yıllık mali raporları analiz edilerek değerlendirmeye alınıyor. 
Haziran 2015'ten itibaren UEFA tarafından, kulüp harcamalarını kontrol etmenin yanında ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan kulüplerin yeniden yapılanmalarını da göz önüne alarak düzenlemeler yapıldı.  

- Geçen sezon 6 Türk kulübü, UEFA'dan lisans alamadı

Finansal Fair Play (FFP) kurallarına uymadığı gerekçesiyle UEFA Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu'na sevk edilen ve Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası alan Galatasaray'ın içinde bulunduğu süreç, gözlerin diğer kulüplerin mali yapısına çevrilmesine sebep oldu. 

Galatasaray'ın mali yapısı sebebiyle UEFA ile yaşadığı sorun, aslında Türk futbolu için hiç de yabancı değil. Bundan sadece 3 yıl önce Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor da aynı problemle karşı karşıya kalırken, 3 kulüp Avrupa kupalarından birer yıl men cezaları aldı. 

UEFA, 2014'te ise hesaplarında aykırılık tespit edilen Galatasaray ve Trabzonspor'a iki yüzer bin avro para cezası verdi. 

UEFA, geride kalan 2014-2015 sezonunda Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 6 kulübe lisans vermedi. 

UEFA, bilhassa mali yükümlülükten dolayı, 2014-2015 sezonunda Kasımpaşa, Gaziantepspor, Eskişehirspor, Mersin İdmanyurdu, Kayseri Erciyesspor ve Balıkesirspor'a söz konusu lisansı vermedi. Bu kulüpler, geçtiğimiz sezon Avrupa kupalarına katılma hakkı kazansalardı, UEFA lisansı alamadıkları için bu sezon "Avrupa sahnesine" çıkamayacaktı. 

UEFA'nın bu sene hangi takımlara lisans verip vermeyeceği ise mayıs ayında belli olacak. 



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
En çok okunan haberler