Başkanın gerilim planı!
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat, Kızılyıldız maçı öncesinde açıklamalarda bulundu ve yabancı sınırlamasının etkilerine de değindi. İşte başkanın sözleri...
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat, 16 Ocak'taki Kızılyıldız-Galatasaray maçı için takım ile birlikle Sırbistan’a gidecek.
Başkan Yarsuvat, El Cezire’ye verdiği röportajda Sırbistan'da tansiyonu düşürmek için neler yapacaklarını ve iki ülke arasındaki gerilimi nasıl düşürdüklerini anlattı ve Sırp taraftarlara mesajını iletti.
Kızılyıldız taraftarı Marko Ivkovic’in hayatını kaybetmesi herkesi derinden üzdü. Galatasaray Başkanı ve çok deneyimli bir hukukçu olarak ne tür girişimlerde bulundunuz?
Karşılıklı kulüp başkanları olarak temasa geçtik. Bir mektup yazdım. O da nazik bir şekilde cevap verdi. Bundan sonra büyükelçimiz araya girdi. Başbakana kadar gidildi, görüşüldü. İstenmeyen adam kararı kaldırıldı. Dolayısıyla Cuma günü gidiyoruz. Marko Ivkovic’in ölümü hepimizi çok üzdü. Olayların çıkmasına sebep oldu. Tatsız, sporla ilgisi olmayan bir olay. Zaten şiddet olaylarının sporda yeri yok. Ama ne tesadüftür ki Belgrad’a gidip Kızılyıldız ile oynayacağımız gün Marko’yu öldüren kişinin ilk duruşması yapılacak.
Kızılyıldız Başkanı Nebojsa Covic sizi Belgrad’a davet etti. Siz de kabul ettiniz. Maç öncesi bir açıklama ya da organizasyon planladınız mı?
Otelde bir basın toplantısı yapılacak. Bu toplantıda Ergin Ataman, ben, Kızılyıldız başkanı ve koçu bulunacak. Burada kamuoyunu tatmin edecek sözler söylenecek. Gazetecilerden soru alınmayacak. Bu bittikten sonra Kızılyıldız başkanı ile birlikte Marko’nun mezarına gideceğiz. Çiçek bırakacağız. Saygı duruşunda bulunacağız. Daha sonra maç saatini bekleyeceğiz.
Basketbol takımı olarak maçın tansiyonunu düşürmek adına planlanan bir organizasyon var mı?
Euroleague bize sahaya bir pankartla çıkmamızı söyledi. 'Sporda şiddetin yeri yoktur' yazacak. Ne kadar faydası olur, ne kadar tahrik eder bilemiyorum. Fakat Euroleague’den şikayetçiyim. Gerekli tedbirleri almadı. Farklı bir sahaya alabilirdi. Her iki maçı da tarafsız bir sahada, mesala İsviçre'de oynayabilirdik.
Galatasaray’da şu an üç Sırp oyuncu forma giyiyor. Türkiye'de halen ve yıllardır pek çok kulüpte, spor branşında huzurla ve başarıyla kariyerlerini sürdürdü Sırp oyuncular. Köklü ilişkiye sahip iki ülkenin bu sorunun üstesinden gelebilmesi için siz ne önerirsiniz?
Sadece şu anda değil. Gördüğünüz tabloda iki tane Sırp var. Bu tablo Galatasaray’ın kurucuları. Galatasaray Lisesi 12-A sınıfında 1905’te kurulan takımın Galatasaraylı oyuncuları. Burada iki tane de Sırp. Bizim ilişkimiz asrın başından beri devam ediyor. Dolayısıyla aramızdaki dostluk uzun yıllara dayanıyor. Böyle olaylarla da bu dostluğun bozulmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Neler yapabiliriz? Malzeme insan olunca aslında çok fazla şey yapamazsınız. Olsa olsa konuşabilirsiniz. İnsanları konuşarak ikna edebilirsiniz. Kitle psikolojisi dediğimiz olay olduğu vakit -ki maç esnasında mutlaka olacaktır, bu tehlikelidir- bunu durduramazsınız.
Kızılyıldız takımının taraftarlarına ne söylemek istersiniz?
Buradaki mesajım, dostluk içinde oynanan bir oyun olmasını istiyorum. Galip gelmek, mağlup olmanın önemli olmadığı; seyirciye hoş gelecek bir spor gösterisi gerçekleşmesini sağlamak lazım. Bunu istiyoruz. Onlar da oynanan maçın zevkine varacaklardır diye düşünüyorum. Sırp taraftarlardan da bu konuda daha sakin olmalarını istiyorum.
Futboldan da bahsedersek... Size göre Galatasaray'ı diğer şampiyonluk adaylarından ayıran noktalar nelerdir?
Bir kere Galatasaray olması... Bizim her şeyimiz Galatasaray’dır. Galatasaray ile bütünleşmişizdir. Galatasaray’ın ilkelerini benimsemişizdir. Biz bir camiayız. Biz bir kitleyiz. Dolayısıyla futbol takımımız da bizim bir yansımamızdır. Sadece futbolda değil tüm branşlarda birinci olmak istiyoruz. Büyük bir beklenti olabilir bu. Fakat bunu istemeden de başarmanız mümkün değil. Bazıları bu sene ikinci olsak iyi olur diyor. Şampiyon olmak varken neden ikinciliği kabul edeyim?
Futbolda yeni yabancı sınırı takımları nasıl etkileyecek?
Esasında bu yeni yabancı sınırının detayları henüz çıkmadı. Yönetmelikler düzenlendikten sonra belli olacak. Bu kuralların konması aslında bir yasağın kalkmasıdır. Bu Türk futbolcusunun yetiştirilmesi için bir imkândır. Altyapıdan Türk futbolcu yetiştirdiğiniz zaman size prim ve teşvik verecek. Türk futbolcuları oynatıp milli takıma yollayabildiğiniz zaman yine teşvik veriyor. Genç takımdan mutlaka iki oyuncuyu esame listesinde bulunmasını istiyor. Yasak olduğu zaman karşı çıkıyorduk. Arsenal ile maçımız vardı. Onlara baktığınızda 10 tane İngiliz olmayan oyuncuları vardı. Bizde ise sadece beş tane. Bu bir eşitlik değil. En iyilerini seçip almışlar. Ben futbolu göze hoş gelen görsel bir sanat olarak görüyorum. Bu yüzden de bu bıçaklama gibi olayları kabul edemiyorum.
Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın