"VAR" tanıtıldı! Aynı anda 9 maç
2018-19 futbol sezonu ile Türkiye'de resmen uygulamaya başlanacak Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi'nin tanıtım toplantısı Riva'da yapıldı. En çok merak edilen konu, 'Tek merkezden aynı anda kaç maça VAR müdahalesi' yapılabileceğiydi. Bu soru da yapılan tanıtımında cevabını buldu; Lig yarışında 9 karşılaşmanın tamamı aynı gün ve saatte oynansa bile hepsine aynı anda müdahale edilebilecek
2018 Dünya Kupası'nın ardından 2018- 2019 Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu ile birlikte Türkiye'de de resmen uygulamanya başlanacak Video Yardımcı Hakem (VAR) Sistemi Tanıtım Toplantısı, TFF'nin Riva'daki merkezinde yapıldı.
Hakemin maçın gidişatını etkileyen bariz bir hatayı veya gözden kaçırılan ciddi bir olayı düzeltmesi için kamera görüntülerinden yararlanması üzere kurulan teknolojik VAR sisteminin Riva'da yapılan tanıtım toplantısına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman ve Süper Lig kulüp başkanları katıldı. Toplantıda FIFA'yı temsilen Üye Federasyonlar Avrupa Direktörü Bjorn Vassallo ve UEFA'yı temsilen Ulusal Federasyonlar Birimi Yöneticisi Thierry Favre de yer aldı.
SES GEÇİRMEYEN ODALAR TÜRKİYE'DE İLK
Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu VAR sisteminin Riva'daki merkezden uygulanacağını belirtip şu bilgileri verdi:
"Yapmış olduğumuz deneylerde, şehirlerden ışık hızıyla gelen görüntüler neticesinde VAR'ı tek bir merkezden yönetme kararı aldık. Kulüpler Birliği bu sisteme çok destek verdi. Bu merkezde 9 maça video yardımcı hakemler dahil olabilecek. Türkiye'de son haftaya girildiğinde 9 maç aynı anda oynansa bile 9 maça aynı anda müdahale edilebilecek. Şu an için 5 tanesi oda şeklinde."
Bu arada dünyada ses geçirmeyen VAR odalarının sadece Türkiye'de olduğu bilgisi verildi. 350 metrekare kullanım alanıyla dünyanın en büyük Video İşletim Odası (VOR) özelliğini de taşıyan Riva'daki merkez kulüp temsilcilerine açık olacak. İsteyen takımlar maçlarının olduğu gün gözlemci göndererek VAR odasında yaşananları, şeffaf camla ayrılan bölümden izleyebilecekler.
SİSTEM DOĞMADAN ÖLMESİN
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, VAR'ın tanıtım toplantısında, "Yeni Türkiye, yeni sistem, futbolda yeni dönem" vurgusu yaparken, sistemin oturması için sabır istedi. Dünya ile birlikte VAR'a geçtiklerinin altını çizen Demirören, "En büyük hedefimiz, VAR'ın hakemlerimizi tartışmanın odağından çıkarması. Bu nedenle sizlerden koşulsuz destek bekliyoruz. Sistemin başarılı olması için hakemlerimize büyük görev düşüyor. Ama hakemlerimizden daha çok bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Buradan futbolun tüm paydaşlarına açık şekilde çağrıda bulunmak istiyorum; lütfen kaos üretmeyin, VAR'a destek verin. Maç biter bitmez sıcağı sıcağına açıklamalar yapmayalım, hakemlerimizi hedef gösteren bildirilerden kaçınalım. Ortamı germeyelim ki sistem doğmadan ölmesin. Futbolumuzun iyi noktalara gelmesi için adımlar atalım. Tıpkı genç Türk oyunculara yönelmeniz gibi. Borçtan kurtulmanın tek yolu da bu" diye konuştu.
BAKAN, RİVA'DA SİSTEMİ TEST ETTİ
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Riva'daki merkezde Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemini test etti. VAR koltuğunu Ali Palabıyık'tan devralan Bakan, Konya'daki demo maçı yöneten hakem Bülent Yıldırım ile diyaloğa geçti. Kasapoğlu, VAR için şunları söyledi:
"Türk futbolunun geleceği için tarihi bir adımın başındayız. VAR sistemi bir karar mekanizması değil, karar verme sürecinde hakemlerimizi destekleyen, yardımcı unsurdur. Unutulmamalıdır ki, nihai karar her zaman hakem tarafından verilir. Önce aslolan insandır. Teknoloji daha sonra gelir. Hakemlere olan güvenimiz tamdır."
ŞİDDET OLMASIN
Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, futbolda 2018-19 sezonu için şu mesajı verdi: "Lefter Küçükandonyadis sporun ruhuna uygun bir isim. İnşallah kulüplerimiz, hem ülkemizde hem de uluslararası arenada bizleri çok güzel şekilde temsil ederler. Biz de onlarla gurur duyarız. Amacımız, sahalarda ve tribünlerde şiddetin olmaması."
EFSANENİN ADINA YAKIŞIR BİR SEZON OLSUN
TFF Başkanı Demirören yeni sezon için beklentilerini şöyle özetledi: "Saygının, sevginin, kardeşliğin simgesi olan Milli Takımımızın ve Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcusu Lefter'e adadığımız yeni sezonun, efsanenin ismine yakışır şekilde geçeceğine inanıyorum. Türk futbolunda özlenen tabloyu hep beraber yaşatacağımıza, inanıyorum. Eski alışkanlıklardan kurtulup, huzurlu bir futbol ortamı hedefimize hızla ilerliyoruz. En büyük temennim, VAR'ın buna katkı sağlaması."
GÜMÜŞDAĞ: ŞAİBE VE DEDİKODUYU BİTİRECEK
Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ, "VAR kullanılmadığında 3 maçta 1 maçın sonucuna etki eden hata olduğu tespit ediliyor. Ama yeni sistemle rakam 19 maçta 1'e düşüyor. Bu istatistiğe baktığınızda, bu işin özellikle şaibeyi, dedikoduyu kaldıracağına inanıyorum. Şu süreçte sistemin oturması için 2-2.5 aylık bir zaman var. Ama buna rağmen hayatımızda önemli değişiklikler yaptığını da göreceğiz" dedi.
Ne-Nedir?
VAR
* Genel felsefe 'Minimum müdahale-maksimum yarar'.
* Her türlü kararı her zaman hakem verecek. Karar yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değişecek.
* Goller, penaltı kararları, yanlış oyuncuya kart verilmesi ve direkt kırmızı kartlar için uygulanacak.
* Hakem inceleme alanına, hakem dışında hiç kimse gidemeyecek.
* Oyuncu ya da takım görevlisi hakeme TV işareti yaparsa, sarı kartla cezalandırılacak.
* Hakem ya da yardımcı hakem bir oyuncu gol atmak üzereyken ofsayt ya da topun oyun alanından çıkması gibi hallerde pozisyonu bitirecek sonra incelemeyi yapacak.
* VAR incelemesi ortalama 80 saniye sürüyor. Bugüne kadar en uzun inceleme 4 dakika, en kısası 10-15 saniye sürdü.
Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın