Efsaneler
Cevat Prekazi
1985-86 sezonunda Galatasaray'da forma giymeye başladı. Özellikle serbest vuruşlardaki ustalığı, assistleri ve sol ayağıyla vurduğu sert şutlarıyla ünlüdür. 1988/89 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale kadar çıkan Galatasaray'ın en önemli oyuncularındandı. 15 Mart 1989 tarihinde Köln'deki Monaco - Galatasaray maçının 61. dakikasında 37 metre mesafeden attığı sıradışı gol ile izleyenlerin beğenisini kazanmıştır. Tanju ve Mirsad ikilisine yaptığı asistlerle sayısız golü hazırladı. Galatasaray'da 1987 ve 1988 yıllarında lig şampiyonluğu yaşadı. Cevad Prekazi 1991 yılında Galatasaray'a veda etti. Bir süre Altay ve Bakırköyspor'da top oynadıktan sonra ülkesine geri döndü.
Coşkun Özarı
1931 yılında doğan Çoşkun Özarı, 1953 yılında sarı kırmızılı forma ile futbola başladı. Teknik direktörlük görevi gördükten sonra Gündüz Kılıç'ın yardımcısı olarak Galatasaray'da antrenörlüğe başladı. Daha sonra da A Milli Takım'ın antrenörlüğünü yaptı. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra kendini Galatasaray takımının hücum çizgisinde buldu. Bundan sonra on üç yıl boyunca Galatasaray takımının yanısıra milli takımın da defans belkemiği olan Özarı, çetin oyunculuğu ancak yumuşak huylarıyla tanındı. Özarı'nın defanstaki liderliği, Gündüz Kılıç'ın koçluğu, Turgay Şeren'in kaleciliği ve Metin Oktay'ın forvetliği ile birleşince takımı sayısız şampiyonluğa ve Türkiye Kupası zaferlerine taşıdı.
Cüneyt Tanman
1956 yılında doğan Tanman Galatasaray alt yapısından yetişti. 342 lig maçında görev yapan Tanman, 1.Lig'de en çok forma giyen oyuncu ünvanını aldı. Bu ünvanı 2001-02 sezonuna kadar korudu. Savunma ve orta sahada görev yapan Tanman, 1975-76 sezonunda Giresunspor'da kiralık oynadığı dönem dışında futbol hayatı bitene kadar Galatasaray'da futbol oynadı. 1988-89 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı finale çıkan Galatasaray'ın kaptanlığını yaptı. 17 kez A milli Takım'da görev yapan Cüneyt Tanman futbola 1991'de veda etti. Daha sonra Galatasaray'da Lucescu döneminde ve A Milli Takım'da Mustafa Denizli yönetiminde menajerlik yaptı.
Fatih Terim
1953 yılında Adana'da doğan Terim, futbola Adana Demirspor' da başladı. Sergilediği oyun ile herkesin ilgisini üzerine çekti ve bir sonraki sezon Galatasaray'a transfer oldu. 1985'te futbola veda edene kadar Galatasaray'da futbol oynayan Terim bir süre de takımın kaptanlığını üstlendi. Galatasaray'daki oyunculuk kariyeri boyunca yürüttüğü kaptanlığı sayesinde tüm zamanların en sevilen Galatasaray oyuncusu haline geldi. Galatasaray formasıyla 327 maç oynadı.

A Milli Takım'da aralıksız 51 kez forma giyen Fatih Terim bir kez daha adını Türk futbol tarihine yazdırmış oldu. Futbol hayatına noktayı koyduktan sonra kısa bir süre ticaret ile uğraştı. Fakat daha sonra futbola geri dönen Fatih Terim için başarılarla dolu yepyeni bir teknik direktörlük sayfası açıldı. Ümit, A Milli Takım' larında alınan başarılı neticelerden sonra Galatasaray'da da 1996-2000 yılları arasında görev yapan Terim, Galatasaray'ı 4 yıl üst üste şampiyon yaptı ve 2000 yılında da ilk kez bir Türk takımına UEFA Kupasını kazandırdı.

Galatasaray'ın yanısıra Fiorentina ve Milan'ı çalıştıran Terim, Galatasaray'a dünya çapında kupalar kazandırarak önemli başarılara adını yazdırdı. Hayranlarının deyimiyle 'İmparator' 2002-03 sezonunda Galatasaray Teknik Direktörlüğünü tekrardan üstlendi. 2003-2004 sezonun da görevinin başında olan Fatih Terim, aynı sezonun 27. haftasında Galatasaray'dan ayrıldı. Tüm kalbiyle sevdiği ve değer verdiği takım için kanının son damlasına kadar oyunu götüren genç, karizmatik, tutkulu bir adamı gözünüzün önüne getirin. Başkalarına hiç benzemeyen bu genç adamda güçlü Güneyli kişiliğini yansıtan bütün yetenek, cazibe, görünüş ve mizaç bulunmaktadır. İddialı koçluk tarzı ve karizmatik kişiliğiyle tanınan Terim Türk futbolunun yaşayan efsanesidir.
George Hagi
1982-1983 sezonunda 17 yaşında Romanya Liga 1'inde Farul Constanta forması giydi. 18 maçta 7 gola attı ve performansı ile Sportul Studentesc kulübünün dikkatini çekmeyi başardı.1983-1984 sezonunda 18 yaşında Romanya'nın Sportul Studentesc kulübüne transfer oldu. Genç yaşına rahmen 3 sezon da 107 maçta oynadı ve bu maçlarda 58 gol atmayı başardı. Yetenekli futbolcu takibe alan Romanya'nın güçlü takımlarından Steaua Bükreş 1987-1988 sezonunda Hagi 'yi transfer etti. Orta sahada oynamasına rahmen 97 maçta 76 gol atarak. Tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Hagi ülkesi Romanya'da 6 kez yılın futbolcusu ve son olarak da yüzyılın futbolcusu seçildi.

1990-1992 sezonunda 25 yaşında ispanya'nın dünyaca ünlü kulübü Real Madrid'e transfer olan Hagi, istenen başarıyı gösteremeyince 2 sezon sonunda İtalya'nın Brescia Calcio takımına transfer oldu. 1994 yılında Amerika'da yapılan Dünya Kupasında Romanya Milli takımı ile gösterdiği performansla Barcelona'nın dikkatini çekti. 1994-1995 sezonunda tekrar İspanya'ya döndü ve 2 sezon Barcelona forması giydi.

Johan Cruyff yıldızı barışmayan Hagi 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası Fatih Terim'in ısrarlarıyla 31 yaşında Galatasaray ile sözleşme imzaladı. İmzadan hemen sonra yoğun eleştirler alan Hagi gösterdiği üstün performansıyla cevap vermiş oldu. Galatasaray'da 5 sezon forma giydi. Kariyerinde en çok forma giydiği ve en çok gol attığı takım Galatasaray oldu. Taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Ünlü 10 numara, çektiği sert, isabetli şutları ve frikikten attığı gollerle, Galatasaray seyircisini unutulmazları arasına girmeyi başarmıştır. Attığı goller sonrasında Galatasaray tribünleri "I Love You Hagi" şeklinde tezahürat yaparak O'na olan sevgilerini gösterdiler. 2000-2001 sezonu sonunda Galatasaray'da taşıdığı 10 numaralı formasıyla 36 yaşında yeşil sahalara veda etti.
Gündüz Kılıç
1919 yılında İstanbul'da doğan Gündüz Kılıç, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra futbol hayatına sarı kırmızılı takımda santrafor olarak başladı. Güçlü, iyi eğitimli ve karizmatik bir kişilğe sahip olan Kılıç 1938 yılında futbol hayatına ara vererek yüksek öğrenim için Almanya'ya gitti. Döndüğünde tekrar Galatasaray forması giyen Kılıç, dönüşünde 2 Türkiye Ligi Şampiyonluğu yaşadı. 11 kez A Milli Takım'da görev yapan Kılıç 1953 yılına kadar Galatasaray'da görev yaptı. Baba lakaplı futbolcu 1980 yılında vefat etti.

Galatasaray'da Gündüz Kılıç devrimi 1952 yılında, koç üniformasını giymesiyle başladı. Bir zamanlar Galatasaray takımının kaptanı olan Gündüz Kılıç eski takım arkadaşlarının ve takıma aldığı parlak, genç yeteneklerin koçluğunu yaparak, 1934-1952 arasında tek bir şampiyonluk olmadan geçen on sekiz yılın ardından takımı sayısız şampiyonluklara, Türkiye kupasına ve uluslararası maçlarda başarıya taşıdı.
Mehmet Leblebi
Futbola Galatasaray Lisesi'nde başladı.İlk kez 16 yaşında, 1924 Paris Olimpiyatları'nda, A Milli Takım'da yer aldı.Leblebi Mehmet adıyla Galatasaray'ın sembol futbolcularından oldu.Sağ açıktaki müthiş sürati ile tanındı.1928'de Galatasaray'ın Vefa ile yaptığı ve 20-0 galip geldiği maçta 14 gol atarak rekor kırdı.Galatasaray'da oynadığı 12 yılda 5 İstanbul Ligi şampiyonluğu yaşadı.1924-1932 arasında A Milli formayı 16 kez giydi, 2 gol attı.1935'te futbolu bıraktıktan sonra Galatasaray yöneticiliği ve işletmecilik yaptı.
Metin Oktay
1954 yılında Yün Mensucat takımından İzmirspor'a transfer olan Metin Oktay aynı sezon 17 gole imza atarak İzmir Profesyonel Ligi'nde gol krallığını ilan etti. 1955 yılında Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı sarı kırmızılı renklere bağladı.

Galatasaray'da oynamaya başladığında henüz 19 yaşındaydı. Fakat genç yaşına rağmen Galatasaray camiasına çabuk ısındı ve daha ilk sezonunda 19 gol atarak İstanbul Ligi gol kralı oldu. Bu sezonda Galatasaray İstanbul Ligi'nde şampiyon oldu. Arada 1961-62 sezonunu İtalya'nın Palermo takımında geçiren Metin Oktay, 1969 yılına kadar Galatasaray forması giydi.

Futbol hayatı boyunca Türkiye Ligi'nde 6 kez gol kralı oldu ve 223 gollük bir rekora imza attı. Ayrıca, 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. Bu rekor 1987-88'de Tanju Çolak tarafından kırıldı. Metin Oktay derbi maçlarının da büyük golcüsüydü.Fenerbahçe'ye tam 18 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 13 gol attı.
Türk Futbol Tarihine ağları delen futbolcu olarak geçen Metin Oktay, ağları delen golünü Fenerbahçe derbisinde attı. Bu maçta Fenerbahçeli futbolcular topun dışarı çıktığını söyleselerde acı gerçekle yüzyüze kaldılar. Kaleci Özcan'ın çaresiz bakışları altında top ağları yırtıp geçmişti. Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30.000 TL'lik transfer teklifini reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle eşinden ayrıldı. Bu yüzden Galatasaray taraftarı ona şu muhteşem tezahüratı bestelediler;

"Taçsız Kral Metin Oktay Tek aşkıydı Galatasaray Senin gibi Cimbomluyu Unutur mu bu taraftar?"

36 kez A Milli Takım'da oynayan Metin Oktay bu formayla da 19 gol attı. Hayranlarınca daha çok 'Kral' olarak anılan efsanevi oyuncu, Türk futbol tarihinde pek çok rekor kırdı: 632 golle enn çok gol atan oyuncu, 38 golle tek sezonda en çok gol atan oyuncu , 19 golle uluslararası bir müsabakada en çok gol atan Türk oyuncusu olmuştur. Taçsız kral 1968-69 sezonunda futbola veda etti.

Turgay Şeren
Galatasaray Spor Kulübü'nün efsanevi kalecilerinden biridir. Galatasaray'da 1949-1966 yılları arasında oynamış ve Türkiye adına 46 maça çıkmıştır. 1951'de Berlin'de Batı Almanya'ya karşı yaptığı kurtarışlar ile hâlâ hatırlanmaktadır. Bu maçı Türk Milli Takımı 2-1 kazanmıştır. Bu unutulmaz maçtan sonra "Berlin Panteri" (Panther of Berlin) lakabı ile anılmaya başlanmıştır.

Turgay Şeren doğduğunda babasının silah arkadaşı olan Mustafa Kemal Atatürk ismini koymak istemiş ve adını Türkay Sabit koymuştur. Fakat Turgay Şeren Galatasaray Lisesi'nde okumaya başlayınca çoğu fransız olan hocalar Fransız alfabesinde "k" harfi olmamasından dolayı ismini sürekli Turgay olarak telaffüz etmişler ve ismi günümüze kadar Turgay Şeren olarak gelmiştir. Fakat kendisi sürekli resmi evraklarında ve nüfus cüzdanında Türkay Sabit Şeren yazdığını gururla söyler. Şimdilerde Spor yorumculuğu ve gazetelerde köşe yazarlığının yanı sıra, Profesyonel Futbolcular Derneği'nin Genel Başkanlığını yapmaktadır.
Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil